Нидерландия има най-добрата пенсионна система в света 18.10 | 14:59

Това определя най-новата годишна класация на консултантската компания Mercer и Monash University, Австралия

От iNews.bg

Нидерландия има най-добрата пенсионна система в света. Това определя най-новата годишна класация на консултантската компания Mercer и Monash University, Австралия.

Нидерландия оглавява класацията, която включва пенсионните системи на 48 държави. България не е включена в проучването.

Втора в класацията е Финландия, следвана от Исландия. Четвърти  е Израел, а пети Сингапур.

В дъното на класацията са Индия, Аржентина, Турция и Република Южна Африка.

Нидерландската пенсионна система 
Според изследователите нидерландската пенсионна система се отличава с това, че много от жителите на страната натрупват пенсия чрез работа. Това означава, че системата има много участници. Тя също така осигурява добри размери на пенсиите и има добри правила.

Изследователите определят като добър факта, че Нидерландия преминава към нова система, при която размерът на пенсията зависи все повече от индивидуалния избор. Фактът, че участниците са консултирани за този избор, е плюс, отчитат от Mercer.

Още: Швейцария повишава ДДС, за да финансира пенсиите

"Силните регулации и гъвкавостта, например по отношение на началната дата, гарантират устойчива пенсионна система", каза пенсионният експерт Марк Хемскерк от компанията, цитиран от БТА.

Нидерландия може да подобри допълнително пенсионната си система, като намали нивото на дълга на домакинствата и осигури по-голяма защита на натрупаните обезщетения на членовете. Изследователите препоръчват също така да се въведе пенсионен кредит за лицата, които се грижат за малки деца.

Водещи

Най-четени