Ние сме третата страна в света, която е започнала да произвежда космически храни 12.04 | 20:00
Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса

Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса и с разработката на космически храни. Ние сме третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да ги произвежда.
"Космическите храни са технология на основата на процеса лиофилизация. Това е принцип във физиката, познат още като т.нар. сублимация, при който от непосредствено твърдо състояние се преминава в газообразно. Продуктът предварително се замразява, след което се изтеглят кристалите под вакуум, благодарение, на което се получават много интересни по структура храни", обясни пред БНР проф. д-р Илияна Начева, директор на Института по криобиология и хранителни технологии.
Космическите храни са с много фина структура и консистенция. Съдържат около 2 до 5% влага, но имат изцяло съхранени хранителни биологично активни вещества и вкусово ароматен комплекс, което им позволява да доставят в усвоима форма всички, необходими за организма хранителни и биологично активни вещества. При този метод на обработка протеините не се разрушават, витамините се запазват и ензимите запазват своята активност. Благодарение на което продуктите, изсушени по тази технология, се отличават с много високо качество.
"Практически всяка храна може да се обработи по този начин. С изключение на тези, които съдържат голямо количество захари. И продукти, които са с високо съдържание на мазнини. Те са единствените, които не подлежат на процеса лиофилизация. Всичко друго може да бъде изсушено. Плодове, зеленчуци, меса, риби кисело-млечни продукти. Натурални белтъци, плодови сокове, кафе и всякакви други продукти", посочи проф. Начева.
Лиофилизация е абсолютно възможна и на вече готово ястие. На тази основа е създадено и българското космическо меню, което е разработено с готови хранителни ястия. То е изпитано по време на двата съвместни съветско-български полета и е съставено от над 20 вида лиофилизирани храни. Това са супи, основни ястия от българската национална кухня, млечно-кисели десерти, плодове, ядки, лютеница.
"За съжаление, в момента не работим за Космоса. Имаме разработена технология и много видове ястия, но нямаме възможност да ги прилагаме. Последната година с Европейската космическа агенция имахме нови видове хранителни модули, в които сме включили допълнително биологично активни вещества, които се приеха много добре", каза още тя.
Водещи
-
Доналд Тръмп заяви, че Южна Корея трябва да плаща 10 милиарда долара годишно за присъствието на американските войски в страната
Твърдения за предишни договорености
09.07 | 11:14
-
Вълчев не очаква да има предпоставки административно да се увеличават таксите за студентите платено обучение
По думите му тези студенти – с платена форма на обучение са много по-малко от студентите...
09.07 | 10:59
-
Борисов: Когато ПП-ДБ говорят и ви кажат: "Добър ден!", можете да си пуснете лампата
По думите му няма проблем с достъпа до образование, а конвертируемостта на дадена специалност....
09.07 | 10:45
-
Какво ще е бъдещето за парк Врана?
Столичната община отделя годишно за поддръжката между 500 и 600 000 лева.
09.07 | 10:30
Най-четени
-
Оранжев код за силен вятър и високи температури за седем области в България
Понижение на температурите с хладен въздух
09.07 | 08:30
-
Росен Желязков внася становище срещу референдума за еврото
Премиерът Желязков заема твърда позиция срещу провеждането на референдум по въпроса
09.07 | 09:15
-
Кабинетът ще обсъди днес проект на решение за осъществяване на наблюдение на цените на стоки и услуги в процеса на въвеждане на еврото в страната
Вчера Съветът на ЕС гласува с единодушие последните решения, свързани с приемането на България...
09.07 | 08:59
-
Дянков:Еврото показа, че големите партии могат да управляват без патерици
„След влизането в Шенген, вече сме като всяка друга европейска страна. Това се харесва на...
09.07 | 09:30