Николай Витанов към Омикрон: Късно е, чадо, за золум в България тази година 08.12 | 14:00

Спокойно - Витанов е мързелив, Витанов е мързелив, а вие сте гевреци - да цитирам един симпатяга с голям нос и много косми по тялото, избухна професорът от БАН

От iNews.bg

Информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 08 декември 2021 г., отново представи на стената си във Фейсбук математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Ето какво написа ексцентричният професор:

"Честит празник на студентите. И на моите. Да се пазите и да няма ексцесии.

И днес ще има малко весело, но накрая. Българският политически и социален живот може да се изчислява и прогнозира. Интересното е, че за обяснение на резултатите от изчисленията без много формули, законите на Мърфи, Питър, Паркинсон и други, са много подходящи. Така е по-интересно.

А и човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на случващите се глупости, че по-лесно се преживяват.

Следва анализът на ситуацията.

0. Днес пак има особена точка с такъв номер. Никулден мина. Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Отнасяйте се спокойно към обстановката, пазете се, спазвайте елементарните мерки и се гответе за спокойни празници.

Наздраве!

Вече се появяват съобщения, че Омикронът може и да е дошъл в България. Неизбежно е това да стане. Но вече може да се каже - късно е чадо. Може и да дойдеш, но до празниците доминантен няма да станеш. Няма да развалиш на хората Коледата и Новата година. Пък догодина ще те видим какво можеш.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.970 - близо е до 1. Отлепихме от 1 в посока надолу. Отлепихме, отлепихме, но не сме отлепили много. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Посоката на движение е надолу към 90 000. Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадрово претоварване. Справя си обаче. Нашият човекв небесата е милостив. Явно е решил поне един път да ни спести малко от неприятностите.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 29 163

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 8195

Починали спряма починалите от съответната вълна миналата година по това време на починалите от миналата вълна - 121, 3% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починари 21.3% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава.

Това са факти.

НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

Контролното число за починалите за края на годината го знаете - 30 000. Днес са 29 163. Прогнозата също я знаете - ще надхвърлим 30 000. Отдавна е направена, много отдавна. Гледаме какво ще стане.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 отива към нула. Добрата новина е, че и София - град е кандидат за отиване на ниво 3. Това е добре.

Слизането на София, Пловдив и Варна на по-долни нива на риск е потвърждение на прогнозата ми за спокойни коледни и новогодишни празници. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта.

Гледаме София-град и София-област, но София-град ни е доста по-важна, защото хората там са повече. Виждаме, че София-град не се очаква да е в тъмночервената зона. Това е добре. София-област се мота - ту влезе в тъмночервенат зона, ту излезе. Ще излезе, след като се намъдри, но това ще отнеме някое време.

Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници. Да ви зарадвам - 7-дневният среден брой случаи на вчера беше 1887. Днес е 1833. Имаме спад. Ама чакай, бе, Витанов как така, всеки ден виждаме числа над 2000, ти ни говориш 1833. Е, ами като сложите събота и неделя, където са под 1000 на ден и това ви компенсира голямата бройка във вторник и сряда . Има време още - и през седмицата ще почнем да наблюдаваме дни с под 2000 нови случаи на ден. Има спад. Пример - преди седмица броят нови случаи беше 2681. Сега е 2299 на ден. Надолу.

Дифузното разпространение на вируса отслабва. Благоприятният вариант е устойчив. Трябва да държим така още 2 седмици.

Заплаха за този благоприятен вариант, който в момента е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Пак да си напиша. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - вече написах - и да се появи, може да му се каже - КЪСНО Е ЧАДО ДА НАПРАВИШ ЗОЛУМ ТАЗИ ГОДИНА. ДОГОДИНА. Индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България. И да се яви - то вече вървим към средата на месеца и ще са единични случаи.

Знаете каква е прогнозата - не го допуснахме в страната до Никулден, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците.

За догодина - нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта - ще го кажа в началото на следващата година. Може и по-рано, ако видя, че другите прогнози насочват коня към ряката, дето има една приказка.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Няма да има.

И тази прогноза бе направена доста отдавна. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показнат, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.

8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. Критикувате ме, че хуморът ми е мрачен. За да си добър анализатор, трябва да си безмилостен реалист. Не трябва да се ловиш на перманентни широки и блажни политически усмивки. Постоянната усмивка издава несигурност. Мрачният хумор издава нещо друго. Винаги съм казвал, че съм произведен като специалист в Германия със следния дефект. Ефективността ми е голяма, защото като правя нещо, отчитам Мърфи, Питър, Паркинсън и другите. И ми се получава. Началниците на моите началници ме забелязват. Моите началници забелязват какво са забелязали техните начаници. Следват действия по япоската поговорка - пирон, който стърчи над отстаналите, го набиват обратно надолу. Това ми е дефекта. Трябва да почна да крия ефективността си. Но като че ли вече е късно.

Та веселата част. Продължаваме със следствията от закона на Мърфи. Днес ще поговорим за следствието

Когато почнете да вършите някаква работа, винаги изниква друга работа, която трябва да се свърши преди това, което сте почнали да вършите.

Всеки от вас го е изпитвал това следствие на гърба си.

Да го приложим това към забатачената ситуация в държавата.

Назначаваме висш държавен служител. С голяма вероятност по крилата му има точки. Отива той на работа. Това, че по крилата му има точки става ясно веднага на администрацията му, която, както вече се разбрахме, съвкупно представлява един дракон. Нещата заплашват да тръгнат на самотек - тоест от лошо към по-лошо (вчера го обсъждахме това). Началникът пърха с крилца - аз сега ще ви науча - ще направя това, това, онова и другото третото. Драконът се хили - шефе, ама неотложно трябва да се прави това, това, това и другото четвъртото, а не твоите неща. Тъй, ли - чуди се началникът и проверява. И вярно, драконът тъй е нагласил нещата, че има по-належащи работи от тия, дето иска да прави началникът. Ще ви уволня всичките - крещи началникът. Да, да -мисли си драконът - а принципа на Питър, забрави ли го? Някой трябва да върши работата и това са елементите на дракона, които не са досстигнали нивото си на некомпетентност. Обаче началникън е щур. Уволнява. И идват негови клонинги с точки по крилцата. Нещата вървят от лошо по-лошо. Ще кажете - ама Витанов, ние тоя филм го гледаме вече 32 години. Така де, и аз това казвам. И като го гледате, какъв е краят? Защо си мислите, че сега краят ще е друг? Мрачният реализъм на Витанов в действие.

Усещате, че Витанов няма нужда да се усмихва широко и блажно на обществеността. И началниците му знаят и внимават да не би на техните началници да им минат грешни мисли през главата. Спокойно - Витанов е мързелив, Витанов е мързелив, а вие сте гевреци - да цитирам един симпатяга с голям нос и много косми по тялото. Надявам се да ви поразвеселих.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Чадото омикрон се е засилило да идва, но закъсня, ужасно закъсня. Още - нашият човек в небесата има желание празниците да са ни спокойни.

Оставаме ние да си развалим спокойствието, съгласно закона на Мърфи. Ами, да не си го разваляме, а ?

Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля."

Водещи

Най-четени