Николай Денков: Увеличение на пенсиите ще има 11.06 | 12:00

Гарантирани са и социалните плащания

От iNews

По отношение на бюджета, това, което ми каза финансовият министър е, че част от планираните разходи няма да се реализират, не защото някой ще ги спира, а защото няма готовност за тях. Гарантираме обаче, че ще има увеличение на пенсиите, гарантираме и социалните плащания, които бяха планирани в представения бюджет от служебния кабинет. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков пред журналисти, предаде БНТ.

Относно критиките за назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП, Денков заяви, че единствения вариант да се обмисля смяна на някой от назначените специалисти е ако не се справя с работата си или ако бъде показано, че има проблем с правосъдието.

"В случая с Румен Спецов той има много тежка задача да увеличи приходите спрямо това, което виждаме от началото на годината и ако се справя с тази задача няма да има причина да бъде сменян. Хора като него, които са показали, че могат да работят, трябва да бъдат подкрепяни", каза Денков.

С финансовия министър са обсъдили запазване на данъците такива, каквито са.

За отношенията с президента, Денков посочи, че институциите трябва да изпълняват задълженията си, за да може България да има работещо правителство. По думите му, освобождаването на заместник-министрите от служебния кабинет е саботаж.

"Това означава, че ние започваме с липса на информация, започваме със забавена дейност, тъй като в едно министерство документите се подготвят от дирекциите, от администрацията, след което минават през заместник-министрите и част от тях се решават от заместник-министрите и част от тях трябва да отидат при министъра. Но когато няма заместник-министри целият този процес е стопиран, което означава, че голяма част от министерствата не могат да си вършат ежедневната работа и това е проблем", обясни премиерът.

 

Основната задача на министрите е окомплектоване на екипите и подготовката на бюджета. Втората важна задача е довършването на управленската програма и третото нещо е да се направи преглед на работата на служебния кабинет.

Водещи