Николай Цонев: МВР е един от основните каналджии 14.03 | 11:14

Екс министърът коментира новия закон за охрана на границата ни

От Галина Александрова


"
МВР е един от основните каналджии в България. Трябва спазване на закона и предприемане на организационни мерки за защита на нашата граница. Армията трябва да бъде обучена за действия, за които не е била обучавана досега". Това заяви екс министърът на отбраната Николай Цонев по Bulgaria ON AIR в коментар на новия закон, съгласно който армията ще охранява границата ни с Турция наред с граничните патрули.

"Тези поправки, които бяха приети - участие на българската армия в охраната на границата, не са достатъчни. Граничните полицаи са обучени да задържат мигрантите, българският войник не е обучен за това", посочи Цонев. Според него провелите се обучения на съвместните патрули по границата са били безсмислени. Той дори застъпи тезата, че конкретното обучение е било проведено с цел да се респектират бежанците, които обаче дори не са разбрали за акцията.

"Няма проблем с българската армия", подчерта той. "По-скоро има политически проблем с управлението на министъра на отбраната, който трябва да направи нещо".

П
о думите на бившия министър армията ни е "демотивирана от хилядите неправилни и некомпетентни решения" на Николай Ненчев.

Ц
онев разкритикува и решението за ремонтиране на изтребителите МиГ-29 в Полша с аргумента, че полската страна има лиценз за ремонт единствено на свои самолети, както и че търгът по отдаването на изтребителите за ремонт, не е бил прозрачен.

Водещи

Най-четени