Никулден идва! Знаете ли каква риба да си вземете 23.11 | 13:32

Българската или вносната риба е по-добра?

От Цанка Донкова

В периода на 40 дневните коледни пости сме. Забранява се консумацията на месо и животински продукти. За тези, които са решили да спазват каноните и да са на диета обаче има един ден, в който се разрешава малко отклонение.

Става въпрос за Никулден. И колкото повече наближава този празник, толкова българинът се замисля какво точно да сложи на трапезата си. И макар че в днешно време в магазините има и от "пиле мляко", хубаво е да решим от рано дали да се доверим на нашенското, или да се спрем на вносното.

"Ципура и лаврак са сред рибите, които не се развъждат в България, те са внос от Гърция и Турция. В Гърция има свръхпроизводство на такива видове, на приемлива цена са и при нас се предлага свободно количество". Това заяви Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на рибни продукти, съобщава агенция "Фокус".

Той обясни, че България има изградени традиции предимно в развъждането на сладководна аквакултура - в топлолюбивите видове основно шаран, а в студенолюбивите – пъстърва. По думите му останалите видове са доста по-малко.

Господинов подчерта, че сред традиционно отглежданите видове са пъстървата, шаранът, щуката и толстолобът, като от тях се изнася количество над 1000 тона. Той допълни, че скоро ще има достатъчно производство на миди, за да бъдат на по-приемлива цена.

"Това са пазарни механизми. Всеки, който мисли, че с лостове, заповеди и закони може да увеличи или стимулира износа и вноса - греши. Когато пазарът иска определени видове и ги консумира, фирмите ги внасят. Когато няма търсене или вносът намалява, или цените”, допълни Господинов.

Водещи

Най-четени