Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели 29.07 | 15:00

ББР няма да се приватизира, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента

От iNews.bg

Както вчера заявихме искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с "Има такъв народ” по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ.

Разбира се, тези разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна. 

Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив - да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

Второ - намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

Четвърто - намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа - сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

Пето - за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините. Шесто - за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

Седмо - за енергетиката. "Мини Марица-Изток". Искаме от следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-Изток", като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

Осмо - за запазване на ядрената енергетика.

  Разбира се, това не изчерпва всички въпроси, които се обсъждаха повече от два часа и половина. Също така искаме да информираме и вас, и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14:30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме - да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично, всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори. Разбира се, след като минат преговорите по правосъдие и външна политика също ще ви информираме за това, което сме обсъдили.

Водещи

Най-четени