Нинова: Властта може да се запази само със страх, натиски репресии 29.01 | 12:12

Ако президентът бе послушен човек, мълчалив, дали щяхме да слушаме СРС-та вчера, риторично попита тя

От iNews

"Системите почват да отказват една след друга. Влизаме от криза в криза. В медицината това се казва "полиорганна недостатъчност". Когато органите на едно тяло спират да функционират, знаем какъв е изходът. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. Със затваряне устата на смелите и инакомислещите.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като кабинетът "Борисов 3" оцеля при четвъртия вот на недоверие. Съпратийците й се наредиха на трибуната на Народното събрание, където Нинова говори.

"Ако президентът бе послушен човек, мълчалив, дали щяхме да слушаме СРС-та вчера. От тях се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата. Огласяване на СРС-та е законно нарушение. Това е опит да се сплаши президента и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи", заяви Нинова по повод излезлите вчера СРС-та, свързани с президента Румен Радев. Тя определи случващото се като "институционална война".

"Първо се започна с нас от опозицията. На множество проверки бяха подложени колеги без основание. Години наред ви се втълпява, че няма алтернатива. Не, не е така. След това се продължи с журналистите. Уважаеми колеги журналисти, помните ли колко от вас през годините бяха уволнени и изхвърлени от работа. Минахте през бизнеса, който също подложихте на натиск, страх, минахте през протестиращите. Първо ги разделяте и противопоставяте, след това ги снимахте и с актове за нарушение ги привиквахте през ден в полицията и стигнахте дотам да обгазявате свободно протестиращи българи срещу политиката на правителството. Не ви стигна това - насочихте и стигнахте до най-високото равнище в държавата - президента на държавата", коментира Нинова.

"Скъпи българи, разграждат държавността, с едничка цел, да останат на власт на всяка цена и без никакъв опонент. Знаем, че вотът на недоверие не мина. Нека излезем от математиката и да ви попитаме вас от това, което чухте от отрицателните вотове, колко от вас са съгласни. Чухме, че легитимно право на опозицията в една демократична държава да иска вот на недоверие е задният вход в политическия живот. В дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимен. Управляващите не само погазват тихомълком Конституцията, а официално на глас оттук я суспендират с думи", каза Нинова.

 Тя попита българите затова ли са гласували: да дишат рак и да пият отрова, да плащат скъпите лекарства и да обедняват.

"Ако днес се страхуваме, ставаме съучастници на този процес. Ние от "БСП за България" не се страхуваме, нека всеки, който милее за България, за семейството, за себе и си децата си, да се обединим и да продължим волята си за промяна. Бъдете смели, тази промяна е възможна и зависи от нас", обърна се към българите лидерът на БСП.

Водещи

Най-четени