Нинова: Властта не свърши нищо за опасните язовири, всеки момент могат да прелеят 20.01 | 14:37

Социалистката изнесе тревожни данни от прокурорската проверка на 238 безконтролни водоема

От Ростислава Иванова

Цяла година не е осъществена техническа поддръжка и ремонт на стотиците безстопанствени язовири в страната. Със снеготопенето те могат да прелеят и да предизвикат големи наводнения. Това заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова от "БСП Лява България".

"Вие извършвате престъпление в продължение на 1 година”, обвини тя управляващите.

Народната представителка напомни, че в края на 2014 г. правителството на Бойко Борисов е поставило остро въпроса за неизяснената собственост на 238 язовира, а премиерът свикал извънредно заседание на Министерски съвет по проблема съвместно с представители на Върховна административна прокуратура (ВАП).

Сериозното обвинение Нинова обоснова с констатации в доклада на прокуратурата от 26 ноември 2015 г. на база на извършени проверки на проблемните водоеми. Според проверката 90% от обектите, включени в нея като потенциално опасни през 2014 г., до ден днешен продължават да са заплаха за населението.

Голяма част от язовирните стени у нас са в "неизправно работоспособно състояние", което може да създаде предпоставки за наводнения през следващите седмици или месеци, когато топенето на снеговете започне, цитира депутатът.

"До ден те днешен са потенциално опасни и това води прокурорите до извода, че дадените предписания за отстраняване на нарушенията не са изпълнени”, атакува Нинова, цитирана от Фокус.

Като опасни в доклада на прокуратурата са описани 47 язовира в област Велико Търново. 8 язовира в Сливенска област са в предаварийно техническо състояние, а в област Ямбол – 17. Във Варна от 128 язовира - 22 са опасни. Окръжната прокуратура в Смолян е установила, че не е извършена нито една проверка за една година, не е наложено нито едно наказание и не е направено нито едно предписание, продължи Нинова.

Тя съобщи, че до края на седмицата левицата ще внесе промени в Закона за бедствията и авариите и ще свика среща с кметовете от застрашените общини, "тъй като опасността се прехвърля върху тях, но бюджетът им оряза парите за почистване на речните корита".

"Общините нямат пари, а в доклада на прокуратурата има констатации за опасно замърсени речни корита, които през следващите месеци ще доведат до преливане на реките и заливането на населени места. Това са мерките, които ние ще предприемем като парламентарна група”, изтъкна социалистката.

Освен тва БСП ще започне и информационна кампания, която да подготви и предупреди хората в рисковите населени места. "Настоятелно изискваме от правителството да вземе мерки, за да не се повтаря това, което многократно сме виждали – Мизия, Аспарухово и т.н. В Мизия още живеят във фургони, на минус 16 градуса днес. Никакви мерки за хората, които пострадаха, а очевидно и никакви административни мерки!”, негодува Нинова.

Междувременно на днешното си редовно заседание правителството одобри допълнителни разходи в размер на близо 6,2 лв. по бюджета на Министерството на икономиката за 2016 г. за контрол и поддръжка на язовирните стени, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Средствата са предназначени за Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да изпълни контролните си функции по мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние, осигуряване на безопасната им експлоатация и изпълнението на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивна сигурност или по ликвидирането им, става ясно от решението.

 

В края на миналата година бяха направени промени в структурата и функциите на ДАМТН, съобразени с измененията в Закона за водите за създаване на единен орган по контрола на язовирните стени и съоръженията към тях. Щатната численост на агенцията беше увеличена със 120 бройки, уточняват от МС.  

Водещи