Нинова: Не можеше да подкрепим Радев по време на кампания за парламентарни избори 25.04 | 12:00

Председателят на БСП коментира, че партията може да отстрани грешките си при следващи избори

От iNews.bg

"В парламента БСП сме остров на стабилност в тези бурни дни. Разумното за страната е да се направи правителство. Очакванията са към Слави Трифонов заради антикризисните икономически мерки на фона на покачването на цените. Дано това да е първото нещо, което да реши едно социално правителство. На България е нужна стабилност, която минава през актуализация на бюджета. За да се заложат допълнителни мерки, те трябва да бъдат гласувани в парламента". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР. 

"За да спазим срока, Народното събрание трябва да задължи Министерския съвет да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК със всичките ни забележки към него, за да не изпуснем срока", каза още Нинова.

Тя допълни, че БСП има по-добър вариант, но от ГЕРБ са отказали да бъде обсъден. "Ние не сме предлагали промени в Изборния кодекс. Подкрепихме предложенията на ИТН. Нашите идеи ще чуете между първо и второ четене. Държавата обаче не е готова за гласуване по пощата, докато не се изчистят "мъртвите души" от списъците. В Австрия и в САЩ имаха сериозни проблеми с този вит упражняване на вота. Освен това, ако се правят бързи избори, няма как да бъдат направени подобни реформи. Ще настояваме за видеонаблюдение и за изчистване на мъртвите души в списъците, но няма да се съгласим с електронно гласуване или вот по пощата с ИТН", коментира председателят на "столетницата". 

"Не ни е трудно да сме опозиция, когато сме последователни. 4 години се борим срещу модела на управление на ГЕРБ и за неговото разграждане. БСП е автентична, защото единствена не е влизала в колаборации с партията на Борисов. Този човек разби доста партии. Въведе практиката да си купува депутати от други формации. Бойко Борисов се опитва да разбие и БСП. До която партия се е докоснал, се проваля след това", допълни Корнелия Нинова. 

"БСП може да отстрани грешките си за следващите избори. Има и субективен фактор – купуване на гласове, подправени протоколи и корпоративен вот, както и пандемията. Много от нашите избиратели, които са по-възрастни, не са излезли от страх. Отношенията между БСП и президентската институция не са такива, каквито се представяха, че едва ли не сме във война. Не можеше да го подкрепим по време на кампания за парламентарни избори. Така не се прави, защото няма нищо общо с президентския вот. Третият мандат, който Румен Радев ще връчи, ще е изпитание за всеки, който го получи. Няма да се обидим, ако той не дойде при нас", каза още Нинова. 

Най-четени