Нинова: Пипалата на мафията са навсякъде 20.07 | 11:02

Пред депутатите в парламента Нинова представи мотивите на опозицията за искания срещу кабинета вот на недоверие, тема на която е политиката му в областта на справяне с корупцията

От iNews.bg

Днес хиляди сме по улиците и площадите на България, с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Пред депутатите в парламента Нинова представи мотивите на опозицията за искания срещу кабинета вот на недоверие, тема на която е политиката му в областта на справяне с корупцията.

Според нея нахлуването на прокуратурата в президентската институции и разследванията срещу двама съветници на Румен Радев е само поводът за общественото недоволство, а причините за него са много по-дълбоки. "Те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта”, категорична е Нинова.

Тя припомни, че първият вот на БСП срещу кабинета "Борисов 3” също е бил по темата за корупцията. Нинова се позова и на изследване на Евробарометър, което сочи, че именно това е един от най-големите проблеми на нашата страна.

"Корупцията е легализирана институционално”, смята Нинова, според която "пипалата на мафията” са във всички държавни структури. Лидерът на БСП подчерта още, че медийната пропаганда в България също полага големи усилия да се запази статуквото.

"Ето това е стройно изградения, ревностно пазен, мафиотки модел”, заяви още председателят на левицата.

Дебатите по днешния вот започнаха и с настояване на БСП премиерът Бойко Борисов да присъства на дебатите по вота на недоверие. "Липсва главният виновник, да дойде в парламента”, призова депутатът Георги Свиленски. Той разкритикува управляващите и за това, че в зала ги няма и тримата министри – на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, за чиито оставки заговори министър-председателят. "Няма как хората, които олицетворяват проблемите и темата на вота днес, да ги няма”, категоричен бе Свиленски.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че премиерът Борисов все още не се е завърнал от Европейския съвет в Брюксел, а това е причината да отсъства днес от пленарната зала.

Водещи

Най-четени