Нинова: Предлагаме конкретни действия за спасяването на българската нация от демографска смърт 17.07 | 12:31

Защо за Борисов законът не важи, а за младите семейства е задължителен

От iNews.bg

Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единодушни заследното – в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори нипредупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да импомогнем с всички стимули и възможности на държавата да ги задържим тук. Работещитебедни се увеличават.

Дотук всички сме единодушни за това. Думи, само думи, облеченитези години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети. От "БСП за България"предлагаме алтернатива, действия и решения. Какво получаваме от другата страна?Обединени патриоти току-що се скараха вътрешнокоалиционно, въпреки че имат общпредставител – вицепремиер по демография. Не могат да се разберат, а са част от товауправление. ГЕРБ след 10 години управление казват, че трябва цялостен подход. Дайте го,уважаеми колеги. Ето, ние ви предлагаме. Според вас то било на парче. Не сте ли виеуправляващите?БСП сме почерпили добър европейски опит - еднократна помощ за второ и трето дете вразмер на 5600 лв. тази година, а ако догодина се увеличи минималната на 610 лева – 6100лв. Увеличаване на помощта от 1 до 4 клас и връщане на тази помощ, ако децата не ходятна училище. Сега да видим защо сте против. 

БСП не била дала обосновка. Ако бяхтепрочели какво предлагаме, щяхте да видите, че ясно сме изчислили, че се отнася за 120хил. деца, че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате – няма пари,трябва актуализация на бюджета. Уважаеми управляващи, за един месец ще правите двапъти актуализация на бюджета по средата на годината – един път, за да се намалипартийната субсидия и втори път, за да се увеличи дефицитът на близо 3 млрд. лв. и давземете нови заеми. За едни 90 млн. лв. за деца, за младите семейства, демографскатакатастрофа- няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета. Източник не смебили посочили.

Много ясно, че източник е излишъкът. Не можело - по Закона за публичнитефинанси това не ставало така, защото харченето на излишък трябва да се предложи от МСи да се одобри от НС.  Питам ви, т.е. питам  премиера Борисов, одобри ли Народното събрание да изхарчите 2млрд. лв. извън бюджета в края на 2018 г., еднолично, по свое решение, за да си правитеПР? Как така- тогава Законът за публичните финанси не важи, а за българските младисемейства и деца не може без актуализация на бюджета?  Питам Борисов, тази годинапреди изборите, изхарчи ли минавайки с джипа стотици милиони левове, извън бюджета,одобрен от парламента. Защо за този човек Законът за публичните финанси не важи, а заработещите бедни, за младите семейства, за децата, при установена от всички нидемографска катастрофа, това важи? Аргументите ви са слаби. Правителството се справялос този проблем и предложенията на БСП не трябвало да се приемат – колко добре се справяправителството? В риск от бедност или социално изключване живеят 41% от българскитедеца – близо 500 000. Делът на работещите бедни достига 10%, а през 2013 г. беше 7%.Вижте за вашето управление с какъв темп расте делът на работещите бедни.

През 2018 г.населението на страната намалява с близо 50 000 души. През същата година в страната сарегистрирани 62 197 живо родени деца, в сравнение с предходната година са намалели с1758. Така ли добре се справя правителството?Демографският проблем, криза или смърт, както някои го определят, наистина изискванационално съгласие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, трябвада се прави актуализация на бюджета и правителството се справя добре. Това не работи,уважаеми управляващи. Статистиката всяка година върви надолу. Прогледнете, некарешим  стъпка по стъпка този въпрос. Той изисква години наред последователна работа. Неедните да направят нещо, а другите да дойдат и да го отменят. Демографският проблем етози, който изисква в най-голяма степен национално съгласие. Не отричайте това, коетопредлага опозицията, само защото го предлага тя. Дайте своите предложения между първои второ четене. Да седнем и разумно да решим- какво ще прави политическата класа, за даспаси българската нация и който и да управлява да го прави, независимо от политическитени различия. По други въпроси можем да спорим, но демография, здравеопазване иобразование са неща, които стоят над партийните ни интереси, над всеки един от нас тук.Дано тези, които дойдат след нас, да мислят отговорно по тези въпроси и да продължаттова, което можем да започнем сега. Готови сме за разумен разговор, за добри решения заспасяването на българската нация от демографска смърт.

Водещи

Най-четени