Нинова: При тежки престъпления - без съкратено производство, а само доживотна присъда без право на замяна 18.09 | 10:32

Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря

От iNews.bg

"Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси.  Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа". Това каза председателят на НС на БСП след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря.

Тя се включи и в подписката за промени в НПК, която те инициират.  "Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят", каза ощe Корнелия  Нинова. Тя коментира, че като народен представител е внесла законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна.  Нинова припомни, че така е било до 2009 г. в българското наказателно право и заяви, че социалистите искат това да се върне.

"Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления", категорична бе Нинова.   "Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има", заяви още Корнелия Нинова. Тя припомни, че мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. "Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният", заключи Корнелия Нинова.

Най-четени