Нинова: С "нескопосани процедурни хватки не се бори политика" 12.08 | 16:02

БСП предлага промени, с които ще могат да секат дърва за огрев срещу по-ниски цени

От Кремена Бедерева

БСП предлага промени в Закона за горите, които ще позволят на физически лица да си секат дърва за огрев срещу по-ниски цени. Това каза на пресконференция в централата на партията земеделският експерт и народен представител от Коалиция за България Светла Бъчварова.

Корнелия Нинова посочи, че подготвените промени в закона ще бъдат внесени в парламента още през август и ще бъдат гледани приоритетно през септември. По думите ѝ в миналия парламент са приели лобистки промени в закона, които са довели до много проблеми.

Целта на поправките, които правим, е да спрем безконтролната сеч; да помогнем на българските дървопреработвателни предприятия, които заради предишни промени имаха много проблеми; да намалим цената на дървата за огрев, каза тя. Според социалистите цената на дървата за огрев може да се намали два пъти. Това ще стане, като се даде възможност на хората сами да си секат необходимото им количество дървесина, поясни Бъчварова.

На физическите лица ще се дава възможност да добиват дървесина и да купуват "дърва на корен". Кой ще може да се възползва от тази промяна, ще се определя от кметовете. Цената на така добитата дървесина ще е два пъти по-ниска от закупуваната от горските предприятия, посочи Бъчварова. Цената за иглолистната дървесина ще е от 5 до 11 лева, а на широколистната – от 12 до 16 лв. С промените в закона ще бъде осигурен равен достъп на всички малки и средни фирми до дърводобив, като отпада текстът, позволяващ да се сключват 15-годишни договори с големи фирми, поясниха от БСП.

Те предлагат да отпадне текстът от закона, който дава преференции за добиване на дървесина за производство на електрическа и топлинна енергия. Има и текстове, свързани с дейността на Агенцията по горите, и осъществявания от нея контрол, обясни Бъчварова.

В отговор на въпрос Корнелия Нинова посочи, че ще има извънредно заседание на Народното събрание заради ветото на президента по актуализацията на бюджета. Оставаме на позицията си за актуализацията, посочи Нинова, цитирана от БТА.

Смятаме, че с "нескопосани процедурни хватки не се бори политика", искаме дебат с аргументи, надяваме се и колегите ни от ГЕРБ да са готови за това, посочи Нинова. Тя не посочи дата, която е най-удачна, според БСП, за свикване на извънредното заседание.

Водещи

Най-четени