Нинова: Само Бойко от премиерите в цяла Европа 1 година не е стъпвал в парламента 03.12 | 20:00

Физически работата се издържа, но психически ми е трудно да преодолея смъртта на хора, с които предния ден съм общувала, казва Корнелия

От iNews.bg

Бях болна от COVID-19, бях в болница, видях много уморените лекари и медицински сестри и санитари, и реших, че, когато изляза ще помогна с каквото мога. Това заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е доброволец в една от големите болници в София.

Физически работата се издържа, но психически ми е трудно да преодолея смъртта на хора, с които предния ден съм общувала. Заповядайте казвам на всички, които мислят, че това е пиар, има работа за всички, като видите с очите си лежащите в отделенията, ще видите за какво става дума, обясни Нинова.

Трябва да решим въпроса с лекарите, медицинските сестри и тяхното заплащане и развитие. Предлагаме да има определяне на заплащането на хората в здравеопазването. Трябва да е гарантирано, че има базов доход, оттам нататък може да се надгражда, държавата да плаща специализациите. Млади хора им трябват. Предлагаме държавата да поеме финансирането на специализациите, но и завършилите с държавни пари да поемат ангажимент да останат в държавата да работят, подчерта Нинова.

Няма премиер в Европа, който една година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Всеки премиер всяка седмица са в парламентите, поясни Нинова. Тя добави, че ако днес премиерът беше дошъл в парламента, от БСП щели да го питат защо една ваксина, която България е отказала преди това, Борисов се е съгласил за нея и днес трябваше да се даде разрешение от парламента.

Щяхме да го питаме, защото той в този случай трябваше да е в парламента днес за ваксините. Трябваше да каже какво е наложило това непостоянно поведение, каза Нинова. Един от големите проблеми в кризата е недоверието на българските граждани към решенията на институциите. Хората не вярват и нямат достатъчно информация, отбеляза Нинова.

Разбрахме, че нямаме управление, което да гарантира стабилност и сигурност, каза Нинова пък за ВиК сектора. Има 700 опасни язовира в момента, пише в докладите. Може да причинят заплаха за живота и здравето на хората, това значи опасни. В доклада на КЕВР за ВиК сектора се казва, че нито едно от ВиК дружествата не отговаря на плана, който му е заложен, добави още Нинова. Инвестициите във ВиК за година са се увеличили, но са се увеличили и течовете, загубата на вода, 60% от националното богатство изтича някъде. Предлагаме държавни инвестиции за възстановяване на "Напоителни системи", внесохме предложение за 1 млрд. лв. такива инвестиции, вместо това разрешиха на всеки земеделец да боде земята и да си взема вода, каза Нинова. Докато не решиш проблема с течовете, нищо не правиш. Трябва да се възстанови мрежата с държавните инвестиции, против сме тези ключови сектори да се дават на концесии и да се продават, поясни още лидерът на БСП.

Попитана за коментар на евентуално отлагане на изборите през март, Нинова заяви, че не са обсъждали този въпрос още. Виждаме, че различни говорители се пускат, за да тестват общественото мнение. Нашата позиция е да се проведат редовните избори, така както са предвидени през март, добави още тя.

Най-четени