Нинова и Бъчварова се „захапаха“ заради царските конюшни! Заваляха искания за оставки, обвинения, оправдания и обиди 09.09 | 17:28

Бойко Борисов разпореди бърза проверка на сделката, сезира и прокуратурата за неизгодната сделка

От iNews.bg

За втори път в рамките на три дни лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от името на партията оставката на вътрешния министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Това обяви в парламента председателката на социалистите, обвинявайки и бъчварова за неизгодната сделка с продажбата на царската конюшна в центъра на София. За нея разкри вчера самата Нинова, днес пък премиерът Бойко Борисов поиска спешна проверка на сделката, а партийният му заместник Цветан Цветанов поиска оставката на областния управител на София от Реформаторския блок Веселин Пенев, който е одобрил неизгодната продажба.

Според председателката на столетницата "лично премиерът Бойко Борисов носи отговорност за назначаването на областния управител на София, а Бъчварова е съучастник в тази сделка". Тя обвини вътрешния министър, "че е излъгала, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка". "БСП разполага с документа до нея (Бъчварова бел. ред.) и нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за сделката с царските конюшни", заяви лидерката на червените.

"Ако ГЕРБ искат оставката на областния управител на София Веселин Пенев, то от БСП искат вече оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е излъгала и е съучастник в тази сделка. БСП иска и да се вземат мерки и сделката да бъде спряна и развалена, защото има достатъчно основание за това", отсече Нинова.

Червеният депутат Жельо Бойчев пък допълни шефката си, като прочете документи, осветляващи продажбата на тъмно.

"Искам да ви кажа, че на 25 февруари от областната управа в София до Бъчварова, областният управител завежда документ за производство за ликвидиране на съсобственост върху поземлен имот, собственост между държавата и частно лице, върху което са изградени сградите. В документа областният управител съобща на Бъчварова, че в Областната администрация е внесена преписка от 10.08.2015 г. от "Евротрансбилд" ООД.

След това на 6.06. 2016 г. МВР - с подписа на министър Бъчварова, отговаря на областния управител. В отговора има отказ от сградите, които стопанисва МВР и има предложение тези сгради от публична да преминат в частна държавна собственост", разкрива Бойчев.

След което отбелязва, че в последното изречение в писмото на МВР до областния управител пише: "Реализирането на горните предложения ще бъде предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземлен имот между държавата и установения собственик в момента "Евротрансбилд".

Соцдепутатът припомни, че "Бъчварова в качеството си на вицепремиер отговаря и за дейността на областните управители и за коалиционния формат, независимо че ГЕРБ в момента се опитват да обяснят, че някой им е предлагал кандидатури за областни управители и те само ги назначавали".

Видимо засегната от обвиненията на социалистите, на свой ред Бъчварова отговаря със сарказъм на Нинова, поздравявайки я първо с празнувания вече само от социалистите комунистическия празник 9-ти септември.

"Честит 9 септември! Да благодарим на другарката Нинова за това какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи! Целият ден това е поведението на БСП и ние като политическа сила, която много държи на истината, държим на това да не оставим в заблуда нито един човек", отговори на нападките вътрешния министър.

Тя определи политическото поведение на БСП като "много грозно и недостойно".

"Много грозно и недостойно политическо поведение! Няколко думи по сделката, по която БСП си позволи тези действия. Това е недостоен начин да се прехвърли политическа вина там, където тя не съществува", отсече пък Бъчварова.

В помощ на вицепремиера от ГЕРБ се притече регионалният министър Лиляна Павлова, която пък призова "темата да не се политизира, а да се прави ясно разграничение".

"Сделката касае не продажба, а прекратяване на собственост върху земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства, държавни институции. Сделката не касае прекратяване на съсобственост на сгради, а касае решение на областния управител”, уточни Павлова. И подчерта, че областният управител е прекратил държавната съсобственост върху земята и я е предоставил на съответната фирма.

"Областният управител по негово решение и еднолично е прекратил сделката. От МРРБ изрично сме казали, че въпреки, че това е в компетенциите на областния управител, за тази земя се водят съдебни дела – висящи и не е целесъобразно в тази ситуация да извършва прекратяване на собствеността. Въпреки всичко той не се съобразява с това и извършва и сключва договора за прекратяване на собствеността и я предоставя в частни ръце", обвини на свой ред министърката на ГЕРБ областния управител на Реформаторите.

"Сградите остават държавна собственост в лицето на три министерства, а земята е тази, с която той се е разпоредил. Областният управител не се е съобразил с нашата позиция", заключи компетентно Павлова.

В защитата на Бъчварова се включи и земеделския министър Десислава Танева, която пък показа писмо от областния управител, с което той уведомява МЗХ за сделката за земята.

"МЗХ има 600 кв. м сутерен, 103 кв. м. партерен етаж. На това писмо на областния управител сме отговорили в началото на април, че МЗХ не желае да бъде процедирана въпросната процедура. На повторно писмо от областния управител по-късно ние сме потвърдили нашата позиция, като сме взели становището на МРРБ", допълни Танева.

Бъчварова пък на свой ред обясни: "МВР няма становище, защото имотите на МВР на въпросния терен през 2000 г. са обявени за имоти с отпаднала необходимост. Оттогава досега не е издаден акт, който да удостоверява собствеността на тези имоти, за да може да се прехвърлят или да се разпорежда с тях. Такива писма са отправени неколкократно до областните управители и са оставяни без отговор. С моя подпис – това, което размахват от БСП, е искане към областния управител да актува тези имоти, за да може да решим как да се разпореждаме с тях. Ние нямаме този документ, с който разполага МЗХ. Абсолютно преднамерено и недобросъвестно и клеветнически е поведението на БСП, размахвайки лист с мой подпис", заяви вицепремиерът.

Според Бъчварова "предвид, че областният управител не е информирал за действията си премиера, то той (Борисов) очаква оставката му”.

Бъчварова предупреди, че от тук натакък "ще следи поведението на Корнелия Нинова - докъде ще стигне, защото има граници на лъжите и спекулациите, които човек с достойнство може да си позволи".

Припомняме, че вчера БСП изнесе данни, че преди 2 месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от РБ и назначен от Бойко Борисов, заедно със зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов, са продали т.нар. царски конюшни – 7,5 декара на пъпа на София, кв. "Оборище”, на 100 метра от паметника на Васил Левски, за смешната сума от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

Водещи

Най-четени