Нинова и Йончева: Борисов управлява чрез всяване на страх 21.05 | 10:30

При всеки опит да разкрием корупцията те вадят бухалки, заяви водачът на евролистата на БСП

От iNews

"Борисов си търси оправдание за загубата на евроизборите и затова говори за "Костинброд 2". Нищо не сме подготвили като предизборен компромат, г-н Борисов управлява със заплахи, затова се коментира темата с компромати, не чета учебници на КГБ, ако Борисов ги чете, това си е негов проблем".

Това заяви пред БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе в студиото на медията заедно с водача на червената листа за евроизборите Елена Йончева.

"Мафията удря жестоко! Приветстваме решението на прокуратурата за разкриване на офшорните сметки. Г-н Борисов го е страх от Кьовеши", допълни Йончева. Лидерът на БСП потвърди казаното от Борисов, че от ГЕРБ са сред инициаторите на идеята за обща европейска прокуратура, но добави, че при гласуването на кандидатурата на г-жа Кьовеши, българският представител е гласувал против.

Водачът на евролистата на "БСП за България" продължи с разкритията си за "къщата в Барселова" и подчерта, че България има договор за правна помощ с Испания.

Пътят на парите за къщата води до Иван Създов, който е управител на тенис кортовете в Банкя и до братовчеда Ради, който е поел бизнеса на г-н Борисов, изреди Йончева.

"Искаме прокуратурата да провери пътя на парите за къщата в Барселона - те са постъпили от кипърска офшорна фирма. Връзката с Борисов е - че именно този път на парите води до управителя на тенискорта в Банкя, който е близък до Борисов и до братовчеда му Ради Иванов - човекът, който е наследил бизнеса на Борисов", подчерта няколко пъти Елена Йончева.

И попита - дали братовчедът Ради Иванов не е скритото лице за правене на бизнес на Бойко Борисов?

Това е човекът, който е наследил целия бизнес на г-н Борисов, включително и фирмата "Ипон",повтори тя.

Моят свекър има една къща за гости, която е проверявана няколко пъти, не съм била в политиката, не съм имала нищо общо с ГЕРБ, когато тази къща е била построена, заяви Елена Йончева.

"Големият проблем е властимащите, които се облагодетелстват - това е моделът, който искаме да променим", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. И подчерта, че оставките не променят модела, тъй като същите хора остават в системата и продължават да работят.

Нинова каза и какво е решението, а то е в три стъпки: нов закон за КПКОНПИ: европейска прокуратура, начело с Кьовеши: промяна в българските институции и създаване на съдебен контрол върху прокуратурата.

У хората има усещане за липса на справедливост, подчерта Нинова.

И Йончева, и Нинова заявиха, че вярват на българската прокуратура. А конкретно за обвиненията към Йончева за пране на пари, Нинова изтъкна, че вярва, че Елена ще бъде оневинена. Не може от всичко, което се случи в КТБ, само Елена да е обвинена, посочи лидерът на БСП.

Нямам съмнение, че хората, които подадоха сигнала срещу мен - Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев ще понесат отговорност. След всеки сигнал, който аз вадя за корупция, те вадят бухалка, посочи Йончева.

И допълни: "Борисов, както е работил с дървена бухалка през 90-те години, така сега използва държавните институции срещу мен! При всеки опит да разкрием корупцията те вадят бухалки!"

Ще използвам европейската писта, за да види Брюксел какво се случва, каза още Йончева.

Нинова добави, че корупцията се е превърнала в закон, корупцията е държавна политика у нас, а борбата с корупцията се превръща в заплаха за националната сигурност.

Да защитаваш правата на хората стана държавен преврат, каза Нинова. И припомни, че когато от БСП застанали до хората в Болярово, били обвинени, че правят държавен преврат, а и досега няма доказателства, мче е имало чума по животните, които бяха избити, а хората остовени без поминък.

Постоянното обвързване на президента Радев с БСП от страна на Борисов говори за страх,подчерта Корнелия Нинова.

Водещи

Най-четени