Нинова недоволна, че Шенген вече не ни е приоритет 04.09 | 12:15

Соцлидерката се закани, че БСП ще връща държавата на мястото й

От iNews.bg

На старта на новия политически сезон от БСП отново разкритикуваха премиера Бойко Борисов, че харчи еднолично парите на данъкоплатците и се заканиха, че ще внесат конституционна жалба срещу тази практика на изпълнителната власт.

"Парите на българските данъкоплатци не се харчат по определения през държавата ред през бюджета. Ще внесем конституционна жалба срещу практиката "джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари за партийни цели", настоя червената лидерка Корнелия Нинова в декларация от името на БСП. За пореден път тя попита - премиерска или парламентарна република сме

Нинова нападна министър-председателя и заради изказването му от вчера, че влизането на България в Шенген вече не е приоритет.

"Кой колективен орган в държавата реши, че един от малкото приоритети - влизането в Шенген, вече не е приоритет? Вчера един човек еднолично смени външнополитическия курс на България. Не влизаме, защото не ни искат, защото направихте много грешки - корупция, има пропуск в системите за сигурност, създадохте опасност за европейската сигурност", продължи с критиките соцлидерката.

Като основни проблеми в държавата тя посочи икономиката, социалната политика, върховенството на закона, фискалната политика и местното самоуправление. Соцлидерката даде заявка, че социалистите ще предложат законодателни инициативи в тази посока. Тя посочи, че от левицата през предстоящата сесия ще работят за подпомагане на малкия бизнес и увеличаването на доходите на хората, както и за производството на български стоки.

Червената лидерка обобщи, че  политиката на БСП ще бъде насочена към това "да върне държавата, там където й е мястото".

"Нашата политика е насочена към това да върнем държавата в тези нейни функции през институциите, през възможни европейски политики, там, където й е мястото. Големият проблем е чувството на гражданите, че държавата отсъства. Това е за нас предизвикателството - ролята на държавата и връщането на нейните функции в услуга на гражданите", заключи Нинова.

Накрая все пак лидерът на БСП протегна ръка за диалог с управляващите и останалите партии в парламента.

"Ако имаме разговор, ще постигнем резултати. Аз го пожелавам на всички успешна сесия", демонстрира добронамереност Нинова, малко изневерила този път на стила си. 
Именно за положителната смяна на тона й през последните дни тя бе поздравена специално от шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в словото й по-рано днес.

Водещи

Най-четени