Нищо ново под слънцето - половината студенти преписват 10.04 | 09:27

36% пък пишат чужди домашни

От Ралица Стоянова

Повече от половината от студентите - 58%, преписват по време на изпит, а 36% пишат чужда домашна работа. Това сочат данните от изследване на корупцията във висшето образование, направено от Младежкото сдружение за мирно развитие на Балканите.

Изследването е по проект, финансиран от института "Отворено общество", обхваща университети в Загреб, Молдова, Скопие, Пловдив и Белград.

Данните сочат, че 8 на сто от студентите в Пловдив имат наблюдения за корупционни практики, при които преподавател иска подкуп, за да не "скъса" студент на изпит, а 10% от студентите пък имат лични впечатления за подобни случаи, пише БТА.

По отношение на корупционните практики водещи са университетите в Скопие и Молдова - те са два пъти повече с тези от Пловдив.

И в петте висши учебни заведения обаче студентите не са склонни да докладват, ако станат свидетели на корупция. Три са най-често посочваните причини да се премълчи корупцията - липсата на вяра, че може да се промени нещо, незнанието на кого да се съобщи за порочната практика и страхът от възмездие - че този, срещу когото е подаден сигналът, би търсил отплата.

Водещи

Най-четени