Нов ГКПП край Северняк улеснява трафика между България и Румъния 25.06 | 12:46

Строителството на пункта при село Северняк, община Крушари, и община Добромир, Румъния, вече е приключило

От Цанка Донкова

Предстои да бъде открит нов контролно-пропускателен пункт на българско-румънската граница, съобщава областният управител на Добрич Недко Марчев.

По думите му строителството на пункта при село Северняк, община Крушари, и община Добромир, Румъния, вече е приключило, изградена е и инфраструктурата.

С пускането му в експлоатация ще се улесни трафикът на хора и товари от Румъния към България. Очаква се това да се отрази благоприятно върху туризма в Добричка област и икономиката на региона.

Трансграничният път Добромир-Крушари е обновен с финансовата подкрепа на Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България 2007–2013 г.". Областният управител добави, че процедурите по разкриването на ГКПП са във финална фаза и са ангажимент на румънската страна – водещ партньор по проекта.

Очаква се пунктът да започне да работи още през това лято. За новия туристически сезон ГКПП в Кардам, Дуранкулак и на пристанище Балчик са получили нови комплекти знамена – националния трикольор и флага на Европейския съюз.

В пунктовете са извършени благоустройствени работи, но състоянието на сградния фонд също трябва да бъде подобрено, посочват от областната управа.

Водещи

Най-четени