Нов протест на майките на деца с увреждания пред парламента 21.09 | 17:56

Припомниха на депутатите, че поставеният им срок за законови промени изтича

От iNews.bg

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" се събраха на нов протест пред палатковия си лагер, разположен срещу служебния вход на парламента, предаде БГНЕС. С днешната си демонстрация те за пореден път припомнят на депутатите, че поставеният от тях срок за приемане на законите за личната помощ и за хората с увреждания изтича. И ако настояванията им не бъдат изпълнени, майките за заканват да организират мащабни протестни действия.

Вече четири месеца подред те дежурят в издигнатия от тях палатков лагер и настояват депутатите да обърнат внимание на исканията им. "За съжаление нещата не се променят, а това, което се променя, не е към по-добро. Имаме куража да се занимаваме с неща, които не са наша работа. Ние обаче сме си дали сметка, че ако не бутнем този мотор, той няма да запали. Ще го бутаме докато стигне до края на отсечката. Няма да е лесно, всичко го знаем. Няма да е за ден, два или три – също знаем. Нямаме търпение да започне", споделят те.

Майките символично са избрали днешната дата, за да изразят недоволството си, ден преди отбелязването на 22 септември – Ден на независимостта на България. Според тях децата с увреждания са изцяло зависими от системата, а с промените в закона ще бъде извоювана тяхната независимост. Именно за това днешната тяхна демонстрация е под надслов "Зависимата независимост".

Протестът им бе уважен от народните представители от парламентарните групи на БСП и ДПС, както и от омбудсмана Мая Манолова, която подкрепя техните искания още от самото начало. "Много се надявам, че представителите на институции разбраха това, което знае всеки български гражданин – исканията на протестиращите майки са абсолютно справедливи, че исканията на хората с увреждания са абсолютно справедливи, както и че е време реформата да бъде извършена", каза Манолова.

Според нея именно благодарение на протеста на майките българското общество е узряло за реформата в социалната сфера, а сега е ред на институцията да разберат, че дължат помощ и подкрепа на тази уязвима група. Протестиращите майки отправят към народните представители и едно предизвикателство - без медии и показност всеки от тях да прекара по три дни в семейство на дете с увреждания, за да се запознаят отблизо със всички проблеми, пред които децата и техните родители са изправени.

Водещи