Нов случай на африканска чума по свинете в Пловдивско и в Ловеч 19.08 | 16:00

Труп на убито диво прасе е дало положителен резултат за вируса на болестта

От iNews.bg

"Открит е нов случай на африканска чума по свинете, при дива свиня, открита в землището на Перущица". Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия, цитиран от БТА.

На 10 август е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на АЧС. Издадена е заповед от БАБХ, за обявяване на първично възникнал случай на болестта в Перущица. Във връзка с това е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на площ от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за умрели диви прасета. "В обявените зони са забранени ловът и дърводобивът", посочи още Мирослав Димитров.

На заседанието на епизоотичната комисия е взето решение, като е даден седемдневен срок за транспортиране на добитата дървесина от инфектирания район. "Това трябва да стане при стриктно спазване на мерките за биосигурност /дезинфекция на превозните средства, облекло и обувки на шофьорите с препарат унищожаващ вируса на АЧС/", каза д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ. 

До момента в Пловдивска област са проверени 51 населени места, от общо 74, попадащи в двадест километровите зони. "Проверени са 1092 обекта, доброволно заклани са 2184 прасета от типа "заден двор", незаколените животни са 73, и са издадени 29 предписания за доброволното им заколване. До края на седмицата ще бъдат проверени и останалите 23 населени места в областта", каза още д-р Чавдаров.

Aфриканската чума дойде и в област Ловеч. След направени изследвания на убито диво прасе се установи, че то е болно от африканска чума. Прасето е било отстреляно от "Ловно-рибарско дружество - Зла река", Априлци. Домашните прасета не са заразени. ОДБХ-Ловеч взе спешни мерки с ограничаването на разпространението на чумата по домашните прасета, тъй като се спази напълно заповедта на министър Танева – всички собственици доброволно да заколят своите домашни прасета, за да не се налага тяхното евтаназиране от службите. 

Водещи

Най-четени