Нов удар по джоба ни, след като горивата и храните поскъпват 08.08 | 10:04

Точно в разгара на пътуванията цените на горивата отново стремглаво тръгнаха нагоре. От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обаче предупреждават, че следва още един удар по джоба

От iNews.bg

Точно в разгара на пътуванията цените на горивата отново стремглаво тръгнаха нагоре. От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обаче предупреждават, че следва още един удар по джоба на шофьорите този месец. Пред Нова телевизия нейният председател Иван Кашилски каза, че цените на едро всеки ден са повишени с около 2 стотинки на литър. Той прогнозира, че пикът в цената на бензина ще е до 2,75 лева.

Преди дни вече беше регистрирано едно поскъпване с близо 10 стотинки за литър, като най-осезаемо скочи цената на газа.

"Държавата върна акциза на газа, който беше премахнат по време на COVID пандемията. Това е една от основните причини за поскъпването на пропан бутанът. Другата е свързана с това, че цената на суровия петрол на световните борси расте", обясни Кашилски. 

"За бензина и дизела имаме поскъпване с около 15 долара за суров петрол на барел, а в същото време се увеличава потреблението в Китай и в САЩ. Освен това Русия и страните от ОПЕК (б.а. Организацията на страните износителки на петрол) намалиха дневните добиви с около 1 млн. барела на ден", добави той.

"Потреблението няма как да се намали, тъй като сме в сезона на отпуските. Жътвата приключи, но започва прибирането на слънчогледа, а после ще се оре земята. От следващият месец ще започнат да се вдигат цените на някои хранителни стоки", каза още шефът на петролната асоциация. 

Водещи

Най-четени