Нова Комисия по помилванията - нови правила на действие 13.03 | 10:42

Комисията по помилванията към президента ще се отчита всеки месец

От Ивайло Ачев

Новоучредената Комисия по помилване към президента на Република България ще работи по нови правила, става ясно от съобщение от президентството.

Новата комисия се създава след скандалите с помилванията по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин като президент и вицепрезидент на страната (2002-2012 година).

Съгласно правилника новият орган ще заседава най-малко два пъти в месеца, а заседания ще се провеждат при присъствие на поне 80% (четири пети) от състава.

На всеки три месеца комисията ще подготвя обобщена информационна справка за своята работа, която ще оповестява публично – на специални пресконференции.

В сутрешния блок на Нова телевизия председателят на комисията Ива Пушкарова обясни, че за първи път президентската институция се ангажира с щат. Председателят на комисията ще е връзка между институцията и самата комисия, каза Пушкарова.

Тя добави, че в началото ръководената от нея институция ще дава отчет по-често, отколкото е заложено в правилника - 3 месеца, поради големия брой молби, които трябва да бъдат разгледани.

Най-вероятно отчет ще се дава на всеки месец, информира още Пушкарова.

iNews припомня, че заради съмненията относно помилванията, извършени от президентската институция в периода 2002-2010 година, беше създадена Временна анкетна парламентарна комисия, която ще съществува три месеца.

Тя проучва нормативните основания, факти и обстоятелства при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване плюс възстановяване на българско гражданство. В комисията влизат 13 народни представители - шестима от ГЕРБ, двама от Коалиция за България, двама от ДПС, един от Синята коалиция, един от "Атака" и един независим, а председател е лидерът на РЗС Яне Янев.

Водещи

Най-четени