Нова Република иска ново разследване на фалита на КТБ 09.02 | 09:00

Формацията на Кънев настоява за освобождаване на синдиците и проверка на всички действия досега

От iNews.bg

В писмо, изпратено до служебния финансов министър Кирил Ананиев, представителите на Нова република Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър СлавовМетоди Андреев и Иван К. Иванов предлагат да бъдат освободени синдиците на КТБ, да бъде проведено истинско разследване за фалита на банката. От формацията настояват да стане ясно има ли лица, свързани с репресивните служби на комунистическия режим, получили необезпечени кредити. Политиците от Нова република искат проверка на предприетите действия, но преди всичко и на бездействието на тогавашното ръководство на ДАНС преди и по време на фалита на КТБ.

Въпреки настоятелните искания и може би десетките парламентарни въпроси по темата от страна на Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, фирма за международни разследвания беше наета единствено за писането на аналитичен доклад, но не и за реалното връщане на източените средства. Отношението към проблема в края на мандата на кабинета Борисов-2 дори граничеше с безхаберие, като на парламентарен въпрос за събираемостта, зададен от Мартин Димитров и Петър Славов през януари 2017 г., министърът на финансите Горанов дори не сметна за необходимо да ни отговори, отбелязват от политическия проект на Кънев.

По негово настояване, като депутат от 43-то Народно събрание, в доклада на Временна анкетна комисия за КТБ в парламента беше заложена проверка на действията и бездействията на ДАНС и Прокуратурата относно фалита на банката. Но нито Народното събрание, нито другите институции, предприеха мерки, припомнят още от Нова република.

Водещи

Най-четени