Нова блокада, но този път на границата с Гърция 23.05 | 11:30

Недоволни превозвачи затвориха ГКПП Златоград

От Десислава Маданска

Нова блокада е образувана, но този път на границата с Гърция при ГКПП Златоград. Това съобщи председателят на инициативния комитет Наско Иванов, предаде агенция "Фокус". Преминаването на автомобили и от двете страни на граничния терминал е изцяло блокирано.

Причина за новите протести е нареждането на гръцките власти за недопускане автомобили над 2 тона да преминават през границата. В района са се събрали представители на бизнеса, на превозваческите фирми и граждани.

Иванов обясни, че гърците не спазвали двустранното споразумение за допускане на тяхна територия на превозни средства с тегло над 3,5 тона

"Гърците продължават да се ръководят от стария знак за 2 тона, и затова сме тук – докато не се махне този знак, няма да пускаме движението”, заяви Иванов.

Той призова българите, които възнамеряват да пътуват до южната ни съседка за дните около 24 май, да изберат друг маршрут.

Преди дни блокада имаше и на границата ни с Турция, където български превозвачи бяха извили километрични опашки от над 100 тира. Причина за недоволството им бе отношението на турските власти и писмото за по-стриктно отношение към българските шофьори на камиони. Проблемът бе отчасти решен на среща между транспортния министър Кристиан Кръстев и турския му колега.

Водещи