Нова версия за изчезналия режисьор: Планирал ли е бягството си? 30.10 | 10:43

Според журналист не е възможно режисьорът да е напуснал града, без да е засечен от камери

От Лазар Тодоров

Нова версия за изчезването на режисьора Захари Паунов се появи в 13-ия ден от изчезването му.

След като вчера (29 октомври) съпругата на Захари Паунов сподели, че според нея мъжът ѝ е напуснал града, защото автомобилът му не е на мястото си, журналистът Спас Спасов разказа пред Нова тв своята версия за случилото се.

Според него е невъзможно режисьорът да е напуснал центъра на града, където е била паркирана колата му, без да е попаднал в обсега на нито една от камерите.

Спасов уточнява, че системата за видеонаблюдение в центъра на Варна е съвършена – на 70 основни кръстовища има около 250 водеокамери. Някои от тях са с дигитална система за наблюдение и могат да веднага да проследят автомобила, защото номерът на колата се дигитализира и се сравнява с база данни. Спасов допълва, че на всички входове и изходи на града също има камери. Това прави ситуацията все по-заплетена.

В цялата тази модерна система за видеонаблюдение обаче има един абсурд. Той е свързан с това, че камерите в града не са били доплатени. Не е платена половината сума на фирмата доставчик, тъй като бившият кмет на града Кирил Йорданов е започнал изграждането на системата на базата на устна договорка с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Така община Варна е изплатила половината сума за системата, другата половина е трябвало да бъде изплатена от Министерството на вътрешните работи, което до този момент отказва да го направи.

Според Спасов не е ясно дали системата работи по правилния начин, защото не е приета по надлежния ред и има вероятност парите да са потънали без ефект. На практика няма ясен регламент за контрол на информацията, която се събира в нея, и начина, по който се използва.

На въпрос има ли все пак начин, по който човек да напусне града, без да бъде засечен от нито една камера, Спасов отговори така: "Има една-единствена възможност това да се случи, но за да бъде използван този маршрут, Захари Паунов трябва да е имал наистина намерение да се скрие от себе си, от съпругата си, от познатите си и да изчезне."

Спасов допълва, че за да бъде използван този таен маршрут, човек трябва да много добре запознат с разположението на камерите в центъра на града.

След многото въпроси по случая и различни версии издирването на режисьора продължава. Всеки, който има информация за него, може да се обади на телефон 112.

Водещи

Най-четени