Нова година в събота – почиваме и в понеделник 08.12 | 14:59

Дългите уикенди отпадат, бизнесът обаче недоволства заради повечето неработни дни при новата система

От iNews.bg

Работещите българи ще почиват в понеделник и евентуално във вторник, ако предходния уикенд е имало национален празник. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в Кодекса на труда. Така например, ако Нова година или пък Гергьовден се падне в събота, хората ще си почиват и в понеделник. Допуска се възможност и вторник също да бъде обявяван за неработен ден при празници, съвпадащи с почивните за съответната седмица дни. Ако промените бъдат приети и на второ четене, измененията ще дадат отражение още на 2 януари 2017 г. Тъй като Нова година сега се пада в неделя, понеделникът ще бъде обявен за почивен ден.

За сметка на това обаче отпада сливането на празнични дни с уикенда и отработването им след това. Ако отново вземем за пример Гергьовден, който се пада в четвъртък, петък ще си бъде работен ден. Благодарение на промените ще отпадне необходимостта Министерски съвет, който е и вносител на измененията в Кодекса на труда, да размества почивните дни за съответната година и да определя някои съботи за работни дни.

В подкрепа на тези промени от години настояват и работодателските организации. Според тях сливането на почивните дни и образуването на т.нар. дълги уикенди от по 4 дни влияе негативно на производителността на труда, оборотите и печалбите на предприятията, респективно намалява и Брутния вътрешен продукт на държавата. Приетото днес на първо четене изменения също среща негативното мнение на бизнеса. Според него така реално ще се намалят броя на работните дни през годината. Според изчисленията им те ще бъдат 248, докато при сегашната система със сливане и отработване са били 251.

Водещи

Най-четени