Нова директива на ЕС затяга контрола върху детските играчки 16.02 | 19:46

Завишават се изискванията и към производители и търговци

От Ивелина Георгиева

По-завишени стандарти и правила са заложени в новата директива на ЕС за безопасност на играчките. Това стана ясно от информационен семинар на ЕС с производители, търговци, дистрибутори и експерти от областта.

Новата директива на ЕС за безопасност на играчките се прилага от 20 юли 2011 година и цели да осигури максимална безопасност на играчките за над 78 млн. деца в Европейския съюз.

В новата директива са записани повече изисквания за намаляването на рисковете за здравето на децата - като задушаване, изискванията за хигиена, шум и използването на химически вещества, припомниха експертите.

За да не възникне риск от задушаване, шнуровете и кабелите на играчките, които имат такива, не трябва да са по-дълги от 22 см, посочи Катрин ван Рийз, генерален директор на Европейската асоциация на индустрията за играчки.

По отношение на хигиената, специално за деца под 3 години играчката трябва да е произведена така, че да бъде лесно изчистена. Играчките не трябва да съдържат малки части, опасни за малките деца. Ако все пак те съдържат такива, това трябва да е посочено върху тях под формата на текст и да бъдат упоменати опасностите, до които могат да доведат.

Надписите трябва да са лесни за разбиране.

Трябва задължително да има предупреждение за играчките, които се слагат в храните.

Новата директива забранява производството на играчки с някои видове карценогенни и токсични вещества, както и на някои алергенни аромати.

С цел засилване проследяемостта на играчките се въвежда изискването за уникален идентификационен номер, който да бъде обозначен върху опаковката или придружаващите артикула документи.

По-строги са изискванията и към производителите и търговците. В новата директива се предвижда дистрибуторите да са тези, които ще контролират дали те изпълняват стандартите и изискванията по отношение на безопасността и маркировката на играчките.

В случай, че забележат нарушения, дистрибуторите ще трябва веднага да сигнализират на компетентните органи.

Според Катрин ван Рийз тази нова директива е необходима, тъй като играчките вече са различни от преди и търпят развитие. Материалите, от които се изработват, също са различни и пораждат необходимостта от нови стандарти. Но основната причина за въвеждането на директивата е големия обем внос характерен за сектора, допълни Катрин ван Рийз.

Чрез директивата се засилва значително контролът върху безопасността на детските играчки. Играчките, които се продават в Европа, се придържат към най-високите стандарти за безопасност и са една от най-строго регулираните потребителски стоки, стана ясно още по време на семинара.

С цел осигуряване на максимална защита на децата Европейската комисия съветва родителите да не купуват от съмнителни търговски обекти, да четат внимателно всички предупреждения и инструкции, както и да избират всички играчки, които са подходящи за възрастта, способностите и уменията на детето.

Водещи