Нова идея за изход от кризата: Програмен експертен кабинет 23.11 | 20:02

Възможно ли е партиите в парламента да подкрепят мандат за правителство на Патриотичния фронт

От Ростислава Иванова

България се намира в политическа криза след изненадващия резултат на президентските избори, на които ГЕРБ за първи път загуби, при това катастрофално – от надигащата се от пепелта БСП. Вариантите са три: правителство в рамките на този парламент с мандат от някоя от парламентарно представените партии, което обаче очевидно е невъзможно поради отказа на ГЕРБ да състави и подкрепи друга политическа сила. Вторият вариант по конституция е служебен кабинет, съставен от президента, който също среща трудности заради съвпадането на процеса с изтичащия мандат на Росен Плевнелиев.

От днес се заговори и за трети вариант, който да изкара държавата от патовата политическа ситуация - програмно експертно правителство. За читателите ще припомним, че последното правителство, което претендираше за такова, бе кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен с мандата на БСП и с коалиционен партньор ДПС след предишните предсрочни парламентарни избори през лятото на 2014 г.

"Може би е разумно да се говори за програмно, експертно правителство", заяви по БНР съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ Найден зеленогорски. И допълни: "Не вярвам, че ако през юни-юли се сформира новото правителство, то ще се подготви за председателството на Съвета на ЕС от началото на 2018 г."

"Това са нашите 15 минути слава, които скоро няма да получим отново в рамките на ЕС и на световната политика. Това са тези шест месеца, през които ние ще направим всичко възможно да дадем тласък на страната си, за да тръгне успешно напред. И ние трябва да се възползваме от това в максимална степен. Останалото наистина ще бъде национална щета и то от огромен порядък", аргументира се партийният заместник на Меглена Кунева.

Според него "има възможност за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, "но ключът е в колегите от ГЕРБ". "Бихме разсъждавали върху подобна теза, ако има силно дясноцентристко присъствие. Надявам се, че е възможно след КСНС да се търси някакво решение", отговори депутатът от РБ в отговор на въпрос дали все пак има шанс този парламент да излъчи ново правителство.

Една от малките парламентарни формации – на БДЦ-"Народен съюз", също би подкрепила сформирането на експертно или програмно правителство в рамките на Народното събрание, "с ясен мандат и действие най-късно до есента на следващата година". Това обяви след консултациите при президента съпредседателят на "Народен съюз" Румен Йончев. И допълни, че въпросът трябва да се обсъди на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност през следващата седмица.

"Но отново то ще е възможно, само когато има волята на всички политически сили в Народното събрание. Всичкото това е обект на решение на политическите сили, но най-малкото, което трябва да гарантира едно такова правителство, е преходът между двама президенти и подготовката на българското председателство на ЕС, което не е никак за подценяване. Ние поне от "Народен съюз" не считаме, че вътре трябва да има представители-политици. Това трябва да е кабинет, който да носи определена експертност", каза депутатът, който в предния парламент бе в редиците на ГЕРБ.

От БДЦ смятат, че бързото въвеждане на мажоритарна избирателна система е опасно. "Ясно е - хората казаха своята воля, ясен е референдумът, но промените трябва да се обмислят внимателно. Въпросът не е "да" или "не", а кога и как. За да не се окаже, че вместо Пепеляшка да стане принцеса, станала Франкенщайн", коментира Петров.

Румен Йончев смята също, че третият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на Патриотичния фронт. Припомняме, че това е и желанието на Патриотите, което днес бе попарено от премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му в партията Цветан Цветанов. И двамата бяха категорични, че партията им няма да подкрепи правителство на ПФ.

Борисов видимо се обиди от обвиненията, които му отправи Валери Симеонов в безотговорно поведение заради оставката на кабинета и "наполеонов комплекс". По повод мнението на Симеонов, че страната се нуждае от временно правителство с почти същите министри от кабинета "Борисов 2", но с друг премиер, лидерът на ГЕРБ заяви, че той е "единственият, подготвен за министър-председател".

Водещи

Най-четени