Нова методика за напояване подготвя МЗХ 08.10 | 15:17

Методиката може да влезе в сила от следващия поливен сезон

От Ивайло Ачев

Нова методика за определяне на цената на водата за напояване подготвя Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от БТА.

Водният ресурс, с който разполага страната ни, трябва да се използва по възможно най-рационалния и ефективен начин. Това може да се постигне с добър баланс между хидромелиорациите и земеделските производители, ползватели на тази услуга. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на среща днес със земеделски стопани от област Сливен.

За следващия поливен сезон МЗХ подготвя нова методика за определяне на цената на услугата "водоподаване за напояване", информира Харизан Тамахкяров - директор на дирекция "Хидромелиорации" към МЗХ. Новата методика ще представлява цена в лева/декар за извършени отделни поливки и цена в лева/декар/сезон за напояване на култури през целия поливен сезон. Цената в лева на кубически метър ще се ползва само в случаите на помпено напояване и при наличие на действащи водомерни устройства, казал още той.

Водещи

Най-четени