Нова мода: Родните имигранти били заплаха за болните възрастни британци 08.05 | 10:19

Чужденците масово не говорили "сложния" английски език

От Христина Рафаилова

Родните имигранти и други техни другари по съдба се оказаха опасани за живота и здравето на британците. 

С приближаването на евровота нараства изобретателността на медии и политически сили, набиращи електорална подкрепа чрез кампания срещу чужденците, преселили се на Острова. 

В поредния "мил" материал, публикуван в Daily Express, имигрантите биват обвинявани, че застрашават живота на възрастни пациенти, за които се грижат.

Това е пряк удар срещу родните имигранти, тъй като сериозна част от българите са заети именно в този сектор в Англия.

Причината нашенците и други чужденци да са така опасни за болните била, че те масово не говорели английски. Така липсата на езикови познания се явявала риск за възрастните хора, които се борели да бъдат разбрани от неграмотния обслужващ персонал. 

Съветникът на министерството на здравеопазването доктор Шерийн Хюсеин се жалва, че някои от чужденците не можели да четат, пишат и разбират дори и елементарен английски. 

Специалистът се оплаква, че гражданите от страни извън ЕС трябвало да доказват, че говорят езика на страната, в която пристигат. Пришълците обаче от други европейски държави не трябвало да показват дали владеят английски. 

Поради това експертът апелира към агенциите, които набират гледачи на възрастни хора, да се уверяват, че те говорят английски. 

Най-четени