Нова уникална находка откриха при разкопките до "Струма" 02.05 | 16:59

На мястото са се провеждали култа към плодородие

От iNews.bg

Археолози се натъкнаха на уникална нова находка на обекта край санданското село Дамяница. Точно в този район ще минава лот 3 на АМ "Струма", който свързва Благоевград със Сандански, съобщи БНТ. Последните открития са ценни находки от преди 7000 години, сред тях са предмети, свързани с обредния живот на древните хора населявали този район.

 

Екип от 65 археолози от цялата страна за първи път прави цялостно проучване на праисторическото селище край село Дамяница. То е на площ 200 декара, като почти половината от тях попадат в границата на магистралата. Последното откритие е опожарено жилище, което е около 35 квадратни метра. В него са разкрити термични съоръжения и запазени съдове. Археологът Иван Вайсов от БАН казва, че в центъра се вижда 7 съда, които са запазени. На това място се е провел много интересен ритуал, защото са намерени част от фигурки и то мъжки фигурки, които изключително рядко се намират. Тези предмети имат сложена върху глава маска на овен, най-вероятно това е свързано с култа към плодородие.

Последните археологически проучвания доказват, че селищата от периода на късния неолит - това е 5-то хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали, каза още археологът. Намерените находки са с голяма историческа стойност, защото са свързани с обредния живот на праисторическите хора. Това са каменни тесли, различни инструменти, направени от кост или камък,част от гривна направена от мида. Сред най-ценните и уникални находки са керамичните човешки фигурки.

Близо 250 работници помагат на археолозите при разкопките и откриването на древни находки. Проучванията ще продължат до края на годината и след това теренът ще бъде освободен за строителството на магистрала "Струма".

Водещи