Нова фишинг атака през SMS застрашава банковите сметки на българите 24.10 | 13:30

Измамниците се представят за "Български пощи"

От iNews.bg

Нова фишинг атака през SMS застрашава банковите сметки на българите.

Измамниците се представят за "Български пощи"

Нова измамна схема, използваща името на "Български пощи", циркулира чрез SMS съобщения в България. Измамниците се опитват да получат достъп до банковите карти на потребителите под претекст за минимално плащане от 53 стотинки. Вече е регистриран случай, при който потърпевш е загубил 4500 лева от банковата си сметка, информира NOVA.

Експертен съвет за защита

Експертът по киберсигурност Христиан Даскалов препоръчва използването на SMS известия от банката като ефективен метод за защита срещу финансови измами. "В такъв случай получаваш незабавно информация за движение по сметката ти. Има кратък интервал от време, в което транзакцията може да бъде спряна, ако се обадите в банката", обясни той.

Предпазни мерки при онлайн разплащания

Даскалов настоятелно препоръчва да се избягват разплащания през мобилни устройства. "Невинаги се показват линковете, които натискаме и така не можем да видим истинския уеб адрес. На компютър щяхме да направим разликата", посочи експертът.

"Винаги си презаверявайте информацията през втори източник - дори и истински url може да бъде фалшифициран. Това се нарича спуфинг атака. Едиственият начин да се засече, ако има измама, е да звъннете на подателя и да се уверите, че наистина е изпратил конкретното съобщение или имейл", допълни той.

Водещи

Най-четени