Новата кула на летище София вече заработи 05.12 | 19:09

Премиерът Борисов откри кулата на РВД за тези, които "с божията помощ литват"

От Ивелина Георгиева

С нотка на ирония премиерът Бойко Борисов откри новата контролна кула на "Ръководство на въздушното движение" (РВД) на летище София.

Към свещениците и присъстващите на церемонията служители той се обърна с думите: "Дядо владика, благодаря за добрите пожелания, за благословията, защото тук има хора, които не ходят по земята – хвъркат, с божията помощ литват, кацат след това и пак си ходят по земята".

На всички, които работят в РВД, премиерът припомни, че до година-година и половина ще бъде построено метро, за да идват лесно на работа.

Той изрази надежда да не се повтарят инциденти като този от 2006 г., когато се срути таванът на новия пътнически терминал на летището.

Борисов похвали строителите на новата кула, че са приключили работата в срок и припомни, че правителството спазва обещанията си и "откриваме и оставяме на обществото готови обекти, с които 30-40 години напред да се гордеем".

Новата контролна кула на РВД е висока 50-метра. Финансирана е изцяло от държавното предприятие, като стойността на проекта е 15 милиона лева.

В следващите 40 години тя ще обслужва летището, като може да поеме много повече самолети, дори при лоши метеорологични условия.

Веднага след прерязването на лентата служителите на РВД започнаха ефективно работа в кулата.

Шефът на РВД Деян Динев прие ключовете от Калин Пешов от ръководството на "Главболгарстрой", който е изпълнител на проекта ".

В по-голямата си част кулата е проектирана и изпълнена от български фирми, каза Динев. Той изрази надежда, че тя ще се превърне в символ на София и гарантира, че таванът ѝ няма да падне.

Водещи

Най-четени