Новата такса „смет“ с една кракча по-близо от въвеждане 13.09 | 15:39

Промените в Закона за местните данъци мина на първо четене в парламента

От iNews.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, въвеждащи принципа "замърсителят плаща" при таксата "смет”. Промените бяха подкрепени с 112 гласа "за", 38 гласа "против" и 33 "въздържали се", предаде бТВ.

Според мотивите промяната ще стимулира лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, а общините ще оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

По време на дебатите левицата не прие предложението с мотива, че в малките населени места таксата може да скочи в пъти. Депутатът от БСП Дора Янкова обърна към ГЕРБ и заяви, че са обещали данъците да не се увеличат, затова големият проблем, ако приемат промените чисто политически си е техен.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

Водещи

Най-четени