Нови 17 положителни проби за COVID-19 от сутринта 20.03 | 17:01

В България има 35 000 хининови дози, Кирил Домусчиев купува и дарява 5000 теста за коронавирус

От iNews.bg

От сутринта, когато бе първият за деня редовен брифинг на Националния щаб, са потвърдени нови 17 случая на заразени с COVID-19 у нас. Така към момента с коронавирус у нас са 129 души. Това стана ясно след свиканото от премиера Бойко Борисов извънредно заседание на Щаба. През настоящия ден досега в лабораториите са направени 129 проби. От тях има 6 положителни проби в Националната лаборатория, във ВМА - 7, в Стара Загора има 14 отрицателни проби, във Варна от 20 направени, 4 проби са положителни, като те са на контактни лица, които са от Добрич, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНТ.

От болните, които се намират на болнично лечение, най-тежко е състоянието на болния, интубиран в Пирогов. Потвърди се положителната проба и на пациентът-беглец от същата болница.

След две поредни отрицателни проби подлежат на изписване пациентка, придружител на доцентката, която бе настанена във ВМА. Тя ще бъде изписана утре. На бързия тест тя е дала анти тела, че е изкарала болестта.

При други двама пациенти, които са в добро състояние, пробите са били положителни и те не могат да бъдат изписани.

Проведе се среща на щаба с премиера, на която са били обсъдени темите за лекарствата, които се използват за лечение на коронавируса, за възможностите страната ни да се снабдява с тях, както и за някои други мерки, отразени в заповед на министъра на здравеопазването.

В България има резерви на хининови апарати. 35 000 пълни дози за лечение има в момента. Има възможност за производство на още. Фармацевтичните фирми няма да изнасят такива медикаменти.

Всички, изкупени лекарства от г-н Домусчиев, ще бъдат дарени на Министерство на здравеопазването. Той ще закупи 5 000 теста за българските граждани безвъзмездно.

Водещи

Най-четени