Нови коли за властта през новата година 03.01 | 10:16

Министрите от кабинета „Борисов“ ще се сдобият с 20 нови луксозни автомобила и три пътнически микробуса

От Ивелина Георгиева

Няколко месеца преди парламентарните избори и края на мандата на кабинета "Борисов" министрите ще се сдобият с нови луксозни возила, пише в."Труд".

3.65 милиона лева ще струва на Националната следствена служба (НСО) новата придобивка на държавните мъже. Обществената поръчка обявена на 27 декември 2012 г. е за 20 нови луксозни автомобила и три пътнически микробуса. По определената сума става ясно, че предпочитанията на властта са към немските марки Mercedes и BMW.

С обществената поръчка ще се подменят коли, които са на 15-20 години, обясни шефът на НСО ген. Тодор Коджейков. По думите му последните небронирани коли за службата са купувани през 1998-1999 година.

Коджейков поясни, че всички търговци на луксозни автомобили ще могат да участват в обществената поръчка.

Към момента само премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се возят в най-новите и защитени автомобили, с които НСО разполага. Те са марка Mercedes и са закупени през 2010 г. Колите издържат на куршум, изстрелян от автомат "Калашников”, или на осколки от взривени в близост гранати.

Преди две седмици на 18 декември, НСО купи без търг брониран Mercedes за 650 хиляди лева без ДДС. От НСО обясниха липсата на търг, че купуването на друга марка кола ще оскъпи поддръжката, а обявяването на обществения конкурс щяло да разкрие класифицирана информация за сигурността на управляващите.

Водещи