Нови линейки с българско оборудване за Бърза помощ 06.04 | 15:05

„Мото-Пфое“ предаде на зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков специализираните автомобили Ford Transit

От Кристиан Костурков

Три чисто нови линейки ще обслужват пациенти на Бърза помощ у нас. Автомобилите с марка Ford Transit и Custom ще работят в областите Ловеч, Хасково и Стара Загора. Първият вече е бил доставен на звеното по Спешна помощ в Града на липите. Останалите два бяха предадени днес лично на зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков от Димо Николов, управител на официалния вносител "Мото-Пфое".

Линейките са последна дума на техниката и със съвременно оборудване. За основа на специализираните автомобили са използвани лекотоварни Ford Transit и Ford Custom. Оборудването им като линейка и инсталираната вътре медицинска техника са направени от българска фирма, разказа Димо Николов. Той изрази готовност при нужда "Мото-Пфое" да достави нови партиди такива линейки. Компанията отдавна има опит с тези специализирани автомобили. Към момента над 100 линейки Ford Transit от предходното поколение се движат по нашите пътища и обслужват пациенти.

Самата подготовка на такива автомобили няма да отнеме много време, тъй като оборудващата фирма е изразила готовност във всеки момент да си партнира отново с "Мото-Пфое". "Надяваме се в бъдеще, с програмите, които има правителството, тези наши автомобили, доказали се в годините назад, да стават повече и да имаме още по-високо ниво на здравно обслужване", заяви Димо Николов. Той допълни, че новите линейки са с най-високото ниво на оборудване, start-stop система на двигателя, която намалява разхода на гориво. Автомобилите имат и специална електрическа платформа, на която е монтирана носилката и разполагат с автономна охлаждаща и отоплителна система.

Чрез новите линейки качеството на обслужване на пациентите в страната ще бъде повишено, стана ясно от думите на зам.-министър Ваньо Шарков, който прие ключовете на новите линейки и веднага ги предаде на регионалните служби. "За нас е изключително важно екипите на Спешна помощ да работят в условия на сигурност и комфорт. Защото в едни такива условия те могат да оказват качествена спешно-медицинска помощ и да помагат на своите пациенти", сподели д-р Ваньо Шарков. "Ние имаме готовността и сме разработили система през европейското финансиране, която да започне обновяване на целия автопарк на Спешна медицинска помощ, защото за нас от първостепенно значение е бързият достъп на пациентите до системата на Бърза помощ", каза зам.-министърът. И допълни, че за самите лекари ще бъде по-лесно да вършат работата си. "Надявам се с реформите и новата техника в звената по Спешна помощ да бъдат привлечени още кадри и млади специалисти", заяви Шарков.

Водещи

Най-четени