Нови онлайн измами 01.02 | 11:30

Целта е измамниците да придобият лични данни и банкова и картова информация, която да ползват след това

От iNews.bg


За поредица от различни онлайн опити за измами съобщават потребители в Шумен.

При единия тип случаи атаката е основно към една от електронните пощи. В писмата има прикачени съобщения, които имат за цел да изглеждат като истински документ. В конкретния случай подател на мейла е "КИБЕРПРЕСТЪПНОСТ", който съдържа полицейска призовка и към него е прикрепен прикачен файл. В призовката се описва, че срещу човека започва наказателно преследване за престъпление. Това е поредната фишинг атака, която има за цел да провокира получателят да отговори на имейла.

От полицията посъветваха всички, които получат съобщения с подобно съдържание да не ги отварят и да не отговарят. Целта е измамниците да придобият лични данни и банкова и картова информация, която да ползват след това.

При друг случай жена сигнализира за измама след онлайн обява за колело. След като я публикувала в приложение за продажба за артикули в една от социалните мрежи, получила оферта за закупуване на стоката, която продава. Предложението от "купувача" било да си организира доставката от куриерска фирма, като разходите по нея ще бъдат за нейна сметка. Изпратен бил линк за последване, който използвал логото на куриерска фирма. Там вече била наредена паричната сума и имало бутон "вземи парите". След кликване на него трябвало да се изпишат трите имена, адрес, номер на банкова карта и цифрите и кода ѝ за сигурност. Жената разбрала, че става въпрос за измама и прекратила комуникацията.

За какво да внимаваме в интернет

Друг тип измами, за които сигнализират от полицията са маскирани под формата на запознанство в интернет и "влюбване". С красиви, но фалшиви снимки мъже и жени се представят за военни, лекари, капитани на кораби. След комуникация в каналите за съобщения посочват, че искат да живеят заедно и да създадат семейство. За да пристигнат в страната ни и да се оженят е нужна парична сума. Парите се превеждат по банков път, а след това "младоженците" разбират, че са измамени.

От полицията отправят апел към всички хора: "Не предоставяйте на непознати лични данни, не превеждайте пари по никакъв повод. Ако имате съмнение, че някой се опитва да ви измами се свържете с вашите близки или с полицията."

Водещи

Най-четени