Нови правила за влизане в детските градини в София 18.12 | 13:45

Вижте какво ви дава предимство пред останалите родители при записването на наследника ви

От Кремена Бедерева

Регистрацията по постоянен адрес ще дава предимство в приема за детски градини реши Столичният общински съвет (СОС).

Заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов каза пред журналисти, че хората, които си плащат данъците в София ще получават 3 точки за класирането за детски градини, а регистрираните по настоящ адрес - 2 точки.

Новите правила, предложени от редица организации, ще влязат в сила от средата на следващата година.

Друга промяна, която прие днес СОС е въвеждането на ограничителен срок за записване - 90 дни за яслени групи и 60 дни за детски градини.

През този срок децата трябва да бъдат записани, посочи Чобанов. Той обясни, че ако това не се случи, мястото автоматично се освобождава и се пуска за класиране. Не желаем да се запазват места, които после да не се ползват, коментира заместник-кметът.

Запазването на места може да стане единствено по уважителни причини като болест например, посочи Чобанов. Той припомни, че досега срок за записване в детските градини нямаше и много често родители, които в желанието да намерят друга възможност за децата си, в дълъг период заемаха места без реално децата им да посещават детската градина.

Това не е промяна на цялостната философия на правилата, а оптимизиране на реда, по който децата се приемат, каза още Тодор Чобанов.

Водещи

Най-четени