Нови правила за ясла и детска градина: Бонус за децата с постоянен адрес в София 05.10 | 21:00

Най-голяма тежест ще има постоянният адрес

От iNews.bg

Бонус за ясла и градина за децата с постоянен адрес в София над 3 години. Това предвижда проект на нова наредба на Столичната община.

И още - родителите вече ще могат да сменят адреса си дори в друг квартал, без това да оказва влияние на броя точки за прием на детето.

За детска градина или ясла най-голяма тежест ще има постоянният адрес на семейството на територията на столицата.  Така за над 3 години уседналост - точките ще са 4, от 1 до 3 години - 3  и ако родителят е живял само през последната година в София, детето получава 2 точки.

"За да се събере максималният брой от 6 точки, ще се  изисква за малките да има най-малко 3  години постоянен адрес на родителя и да кандидатстват в района на детското заведение, в което искат да влязат”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Децата няма да бъдат ощетени, ако родителите са си сменили адреса в София преди кандидатстване.

"Няма да има значение ако семейството се е преместило от един район в друг. С най-голяма тежест ще е уседналостта в СО, като по втори критерий ще се дадат точки на децата, които ще кандидатстват на конкретния район”, казва директорът на 48 ДГ "Братя Грим” Петя Йосифова.

Ава е на година и 7 месеца. Първото й кандидатстване за ясла се оказва неуспешно. Майка й обаче смята, че новите правила няма да решат проблема с недостига на места.

"Пак много деца ще останат извън яслите и детските градини, а други ще влязат. А дали ще бъде по една или друга причина, по един или друг критерий, просто сменяме критерия, не решаваме проблема”, смята Мартина.

По данни на Столична община между 5 и 6 хиляди деца не са намерили място в ясла, а около 2 хиляди са чакащите за градина.

"Не смятам че това ще промени броя на чакащите деца, нито ще станат по-малко, нито ще станат повече. Надявам се, че стъпката която е предприела Столична община за следващите три години, за откриване на нови групи, да доведе недостига до минимум”, добавя Йосифова.

Заради високите такси  в частните ясли, засега Ава ще си остане вкъщи.

"Яслите са си малко, те просто трябва да построят нови. Не знам как бихме се справили, ако и този път не ни приемат”, казва майката на Ава.

Промените трябва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет и ако бъдат одобрени ще влязат в сила от март следващата година.

Водещи

Най-четени