Нови проверки на тунелите объркват движението на „Хемус“ и „Люлин“ 21.02 | 08:32

Експертите няма да работят в петък и в почивните дни

От iNews.bg

След инцидента в тунел "Ечемишка" спешно беше разпоредена проверка на всички тунели и съоръжения в страната. Сега от Агенция "Пътна инфраструктура" отново ще извършат обследване на тунелите, конкретно по магистралите "Люлин" и "Хемус".

Проверката ще бъде направена от специализирано звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от АПИ, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Експертите ще трябва да дадат мнението си за състоянието на тунелите по републиканските пътища, които съвпадат с трансевропейската пътна мрежа. Освен това ще трябва да предложат краткосрочни и дългосрочни мерки за подобряване на състоянието им.

Инспекцията обаче ще създаде някои трудности на пътуващите. Ще бъде въвеждана временна реорганизация на движението в часовете между 08:00 и 17:00. За да не натоварват допълнително трафика в дните с традиционно засилен такъв, специалистите няма да работят в петък и през уикенда.

През следващата седмица ще бъдат обследвани "Траянови врата" на магистрала "Тракия", двата тунела на магистрала "Струма и по пътя София-Кулата.

ОГРАНИЧЕНИЯ

Днес от 08:00 до 17:00 часа последователно в десните и левите тунелни тръби ще бъде ограничено движението по изпреварваща лента и ще бъде намалена скоростта в участъка на трите тунела на магистрала "Люлин" при 7-ми, 10-ти и 14-ти км.

На 22 февруари, сряда, от 08:00 до 17:00 ч. ще бъде ограничено движението по магистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Витинска река" при 30-ти км до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км. Ще бъдат обследвани левите тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и двете тръби на "Топли дол". Движението на всички превозни средства ще се пренасочва от пътен възел "Витинска река" по път I-1 до Ботевград, от там по път II-17 до пътен възел "Ботевград" при 47-ми км на магистрала "Хемус", където трафикът ще се включва в автомагистралата. Обходният маршрут е и за движещите се в обратната посока.

 На 23 февруари, четвъртък, от 08:00 до 17:00 ч. последователно ще бъде ограничено движението през дясната и лявата тръба на "Правешки ханове" на магистрала "Хемус". Движението ще се осъществява двупосочно в свободната тунелна тръба.

Най-четени