Нови протести в Гърмен. Местните се бунтуват срещу ромите 23.05 | 09:49

Настояват за незабавно събаряне на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“

От iNews.bg

Една година след конфликта между местните етнически българи и ромите в Гърмен, хората излизат на нов протест. Според хората в Гърмен положението не се е променило оттогава и поради тази причина днес те се събират, за да поставят отново исканията за премахване на незаконните постройки. Искат и да се вземат ефективни мерки за борба с ромската престъпност.

Кметът Минка Капитанова потвърди, че общината е била уведомена за протестната акция, която започва в 18:00 часа пред общината.

След масово меле между гърменци и цигани, на 23 май 2015 гoдина започнаха протести в Гърмен срещу циганските набези и незаконното строителство в гетото.

ДНСК възобнови старата процедура още от предишното управление на Община Гърмен с повторното издаване на 124 заповеди за събаряне на незаконни къщи и колиби.

След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет бяха премахнати само 9 от 124-те незаконни постройки и събарянето на останалите бе спряно, тъй като се оказа, че Общината не може да подсигури макар и временно подслон на циганите, останали без домове.

Водещи

Най-четени