Нови разногласия във властта! Първанов критикува Митов, Ненчев и Плевнелиев 20.03 | 20:37

„Не приемам провокативната политика на правителството“, заяви лидерът на АБВ

От iNews.bg

Не приемам провокативната политика, провеждана от месеци наред, за засилено военно присъствие на наша територия във времето на изострени отношения между Запада и Изтока. Не приемам това, което правеше правителството, особено военният и външния министър, поощрявани от държавния глава на републиката. В последните месеци виждаме знаци между Русия и САЩ, които ни дават сигнали за нормализиране на отношенията. И се питам къде ще останем ние с политиката, която провеждаше правителството ни месеци наред. Отговорът е нелицеприятен, това заяви във Велико Търново лидерът на АБВ и президент на страната от 2002 до 2012 година Георги Първанов.

"И ако президентът в момента периодично излъчва сигнали, създаващи рискове за националната ни сигурност, то "министърът на войната" и не греша като използвам това понятие – твърдя, че нашият "министър на войната" с всичко онова, което прави, формира системно заплахи за сигурността на държавата. За съжаление ние по-слаб и по-вреден министър в новата българска история не сме имали", допълни Георги Първанов.

Темата за националната сигурност коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Михов.

Генералът коментира промените в Закона за резерва. "Не се говори за подготовката на населението като резерв на Армията. Надигна се вълна от недобронамереност към идеята за завеждане на отчет и евентуална военна подготовка на гражданите от 18 до 32 годишна възраст. Няма нито разяснителна дейност, нито реален план за превъоръжаването на видовете въоръжени сили с окуражителна позиция на президента и неговите военни съветници и секретари. От опит знам, че гласът на президенството се чува както от народа, така и от другите държавни институции. Това очаквахме и на 18 март 2016 година, в обръщението на президента Плевнелиев пред 43 НС, което беше изречено, но все още нечуто от изпълнителната власт, особено в областта на военната сигурност”, каза още ген. Михов, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени