Нови свлачища блокираха пътища 17.03 | 12:45

Агенция "Пътна инфраструктура" поиска 20 милиона лева помощ от държавата за справяне със ситуацията

От iNews.bg

По пътя Девин – Кричим вчера падаше скална маса. Разчистваме свлачищата на път II - 86, това e пътя от Асеновград към Чепеларе. Там има новообразували се около пет свлачища. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

По думите му, най-голямото свелачище е на около 9 км над Бачково. "Също и по-надолу има 3-4 по-малки, които се разчистват. Дори на алтернативния маршрут, който е към Пампорово имаше през по-миналия ден новообразували се свличания, които са почистени”, посочи инж. Лазаров. Тойдопълни, че към настоящия момент пътят е отворен за пътуващите към Смолян. "Ще направим всичко възможно и основният път, който е през Бачково, също да бъде отворен, може би към средата или края на седмицата”.

Движението при 132 км по път II-86 Рудозем - Средногорци, в района на Рудозем, се осъществява само в едната лента, поради свлечена земна маса, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от пътя.

Свлачище затвори пътя за трънското село Банкя, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Населението е уведомено да не напуска района. На рисковия участък са поставени необходимите пътни знаци, а патрул на Районно полицейско управление в Трън извършва постоянен обход. "Мобилизирана е техника и кметът на селото е подсигурил фирма изпълнител, която още днес да започне работа по разчистването на пътя, заяви Соколова. При необходимост всички общински и областни структури са готови да окажат съдействие и помощ.

Свлачище се е активизирало в района на община Елена, вследствие на валежите през последните дни и интензивното снеготопене. Участъкът с ширина 18 метра и дължина близо 30 метра е обезопасен и сигнализиран. Заради свлачището е затруднено движението в посока Елена - Лазарци - Мийковци. Разрушен е банкетът и увредена част от външната пътна лента. Възможно е свлачището да обхване нови части от склона, включително по-голяма част от пътното платно, което може да доведе до затваряне на участъка за движение на коли и да възпрепятства достъпа до селата Мийковци, Високовци, Игнатовци, Ралиновци, поради невъзможност за осигуряване на обходен път. 

Агенция "Пътна инфраструктура" поиска 20 милиона лева помощ от държавата за справяне със ситуацията след обилните снеговалежи и свлачищата. Само разчистването пътя Смолян – Пловдив ще струва между 300 и 400 хиляди лева. "Решението е да се направят съоръжения за превенция. Но е много скъпо, имайки предвид и мащабите които ни грозят. Говорим за козирки, които познаваме п онашите пътища, но едно такива съоръжение е около 15 хил.лв. на линеен метър", каза Лазаров.

Шефът на пътната агенция допълни, че вече са набелязани критични места. "Може би това лято ще започне да се ремонтират. 19 млн. евро са парите, определени за подобни дейности - доста малко. Много са местата за ремонт, кандидатите за евро финансиране са доста, а парите са малко", коментира инж. Лазаров и допълни, че средставата със всеки ден намаляват, като се изяжда ограниченият бюджет.

Имаме кризисен бюджет, но е минимален на фона на случващото се. Постоянно падат камъни, заяви инж. Лазаров.

 

Водещи