Нови седем центъра ще подслонят нуждаещите се деца в риск 15.07 | 20:15

Домовете са предназначени за деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години

От Теодора Кокаланова

В община Стара Загора са изградени и оборудвани нови седем центъра за настаняване от семеен тип, които са предназначени за деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години. Това обяви д-р Антония Тодорова - началник на отдела "Здравеопазване и социални дейности" в общината.

Изграждането на социалните центрове е по проект "Деинституционализация на деца в риск", финансиран от оперативната програма "Регионално развитие", а стойността му е 4 751 950 лева. Капацитетът на всеки един център е за 14 деца.

"Дванайсет от местата ще са за постоянни обитатели на тези домове. Останалите две ще са за спешни случаи", обясни д-р Антония Тодорова. Тя уточни, че сградите са оборудвани с всички възможни удобства в спалните и дневните.

Има кухни с печки, хладилници, перални, съдомиялни и сушилни. Денонощно за децата ще се грижат медицинско лице, социален работник, хигиенист и по 8 детегледачи. Те ще имат подкрепата на външен екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър. 

В ход е вторият етап от изпълнението на проекта - финансиране на социалната услуга, предаде БТА. "Надяваме се до края на октомври или началото на ноември да започне извеждането на децата от домовете и настаняването им в центровете", посочи д-р Тодорова.

По проекта настаняването на децата трябва да завърши през март следващата година. Предвижда се в социалните центрове да бъдат настанени деца от социалните домове в село Петрово и Сладък кладенец, Бузовград, както и деца с по-леки увреждания от други социални домове. 

 

Водещи

Най-четени