Нови срокове за изплащане на добавки и помощи на инвалидите 25.06 | 19:33

Кабинетът одобри промени в нормативните актове

От Филипа Тодева

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Основната част от тях отразяват измененията в Закона от началото на т. г. Отменя се глава втора – "Ред за водене на регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания”, тъй като регистрационният режим е разписан в Закона за интеграция на хората с увреждания.

С другата част от промените се въвежда нормативно регламентиране на сроковете, в които дирекциите "Социално подпомагане” изплащат месечните добавки за социална интеграция и целевите помощи за хората с увреждания. Това е последният ден на месеца, следващ месеца, за който се полагат добавките и помощите. Облекчава се режимът за промяна на образците на заявления-декларации за добавки по Правилника. Предвижда се те да се утвърждават от министъра на труда и социалната политика, а не с постановление на правителството.

С изменение в Приложение No7 на Правилника се облекчават и изискванията по отношение на ЛКК-протоколите на една голяма част от видовете помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, като се предвижда медицинският протокол да се издава вече от ЛКК по профила на специалността.

С преходните и заключителни разпоредби на одобреното постановление се правят промени и в правилниците за прилагане на Закона за семейните помощи за деца и на Закона за социално подпомагане с цел облекчаване на административните процедури за хората с трайни увреждания. С въведените промени отпада изискването те да представят експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК при всяко подаване на молбите за отпускане на социални и семейни помощи в рамките на валидностния срок на решението на компетентните органи на медицинската експертиза.

Правителството одобри промени и в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Тяхната цел е нормативно да се установят различията между видовете социални услуги в зависимост от конкретната целева група и да се въведе разграничителен критерий при настаняване на потребителите с различни потребности, както и да се осигури ефективно разходване на публични средства.

Промените засягат социалните услуги "центрове за настаняване от семеен тип”, "защитени жилища” и "дневни центрове” в зависимост от целевата група.

Диференцирания подход е в съответствие с изпълняваната Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и с Националната стратегия за дългосрочна грижа. Въвеждането му ще допринесе за по-добър баланс между качеството на услугите и ефективното им предоставяне, както и индивидуализирането на работата с потребителите. Промените влизат в сила от 1 януари 2015 г.

Водещи

Най-четени