Нови цени за бойни самолети до октомври 22.10 | 14:05

Завестник министъра на отбраната: Ще е направим възможно връщането на съкратени офицери, ако до пенсионирането си имат 5 години

От Деница Банчева

До края на октомври трябва да стане ясно каква ще е промяната в цената за купуването на новия боен самолет за авиацията ни, като тя трябва да отрази и опцията за придобиването на нова машина, съобщи ТВ Европа.

"Във военното ведомство се надяват изоставането при избора на новата машина за авиацията след проверката на временната парламентарна комисия да не е по-голямо от средата на 2018 година", обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Атанас Запрянов – зам.-министър на отбраната: "Аз съм оптимист, че забавянето, което вече е налице, ние ще направим всичко възможно да не е по-голямо от средата на следващата година, защото за следващата година в бюджета за отбрана, съгласно проекта за инвестиционен разход, ще бъдат заложени пари за новия самолет и за новата бойна машина и за корабите".

Предвиденото в бюджета увеличение на заплатите на военнослужещите е много добра и отдавна чакана новина, допълни зам.-министър Запрянов. Надеждата е по този начин да се възроди интереса към служба в армията. От военното ведомство отчитат сериозен недостиг на офицери и команден състав, което се дължи и на ниското възнаграждение в последните години.

"Ние ще отворим възможност офицери, които са били съкратени в резултат на реформите, които се провеждаха от 2006 година до 2010 година и не е минал 10 години откак са били съкратени, да могат да постъпят обратно на военна служба, ако до срока на пенсиониране има още пет години. Надяваме се, че с тази мярка може да се върнат на служба не само офицери, но и сержанти и отново възниква въпроса доколко сме атрактивни. Защото голяма част от нашите офицери платиха цената на реформите, останаха без работа, прекъсна им се кариерата, за което държавата им е длъжник и се надяваме тези от тях, които все още са запазили любов към военната професия, които все още искат да служат, ще се върнат и ние ще ги приветстваме", каза зам. министъра на отбраната.

Зам.-министър Запрянов определи обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова за създаването на постоянна флотилия на НАТО в Черно море като явна политическа спекулация, която не отговаря на действителността, а целта е да се всее смут в обществото.

Водещи

Най-четени