Нови църкви се строят в Плевенско 03.09 | 16:34

91,4% от населението в Плевенско е с българска етническа принадлежност

От Олга Андреева

През последните години в Плевен и общината се строят нови православни храмове и се възстановяват старите църкви със средства от местния бюджет и се събират дарения.

Градежи на нови църкви има в селата Къртожабене и Опанец, съобщиха от общината. По програма "Красива България" бе завършен основният ремонт на храма в село Пелишат.

Приключени са и строителните дейности и част от вътрешната украса на новия параклис "Успение  Богородично" в 25-хилядния квартал "Дружба" в Плевен.

Наскоро бе открит и обновеният християнски храм "Света Параскева" в село Търнене. Светата обител, построена през 50-те години на миналия век, е с възстановени икони, нова ограда, изцяло подменен покрив, нова външна и вътрешна мазилка. 

91,4% от населението в Плевенско е с българска етническа принадлежност при 84,8% средно за страната, посочва БТА. С източноправославно християнско вероизповедание са 78,5 на сто от анкетираните, 2,6 на сто - католици, а 2,3 на сто - мюсюлмани, сочат данните на Териториалното статистическо бюро от Преброяване 2011.

Водещи

Най-четени